Bana da bilgi verirseniz sevinirim
Arkadaşla görüştük, umarım destek olabilmişimdir.
Sık sorular sorulara aşağıda yardımcı olmaya çalışayım, herkes yararlansın, mesajla da çok dönen oldu.
+ 0.89 ve 0.99 faizden nasıl yararlanabiliyorum?
Öncelikle her iki kredi de devlet bankalarından veriliyor yalnızca Zıraat - Vakıf ve Halk üzerinden alabiliyorsunuz.
- 0.89 faizden kredi çekmek için bir alacağınız ürünün rayiç bedelinin (bakın burası çokomelli, fiyatı değil rayiç bedeli) %50'si kadar döviz bozmak gerekiyor ve bu dövizin 30 Nisan'dan önce yatırılmış olması gerekiyor. Evin ilk elden veya 2. elden satılması burada fark etmiyor.
- 0,99 'dan faizden kredi çekmek için öncelikle evin ilk elden, yani toprak sahibi veya mütahitten satılması gerekiyor. Daha önce 1.19 kredi de çekeceğiniz kredinin en az %20'sini nakit tutmak gerekiyordu, bunda da böyle bir öncelik var sanırım yine temsilcinin aktardığı kadarıyla. Bu kredi üzerinize ev-iş yeri yoksa çekilebiliyor yalnızca, bunu da bankaya beyan etmek gerekiyor.
Burada önemli olan nokta devlet bankalarının kredi işine çok yanaşmaması, çok güzel bir ödeme planı yapmanız gerekir.
Bu iki krediyi de almak için banka ve anlık duruma göre değişken bir şey olsa da gelirinizin %50 si kadar taksit ayarlayabiliyorsunuz. Yani 10.000 TL taksitli kredi için 20k gelir göstermek gerekiyor gibi düşünebiliriz. Bu şart koşul değil, bankadan veya kişiden kişiye değişebiliyor zorlamak gerekir. Burada geliri artırmak adına eşinizi bağlı gösterebiliyorsunuz yani eşinizin gelirini kendi gelirinizin üstüne koyabiliyorsunuz. Anne baba çocuk olmuyor.
+ Ekspertiz kontrolü ve evrak işlemleri yerden yere değişse de ortalama 10 ila 15 gün kadar sürüyor. Kredinin onaylanıp-onaylanmadığını 2 haftaya kadar bildiriliyor.
Bir tane de not ekleyeyim, ev bakanlar bilir bunu gerçi ama yine de yazmış olalım.
Yeni yasa gereği bir konut alıyorsanız ve 5 sene içerisinde satıyorsanız ettiğiniz kardan bir gelir vergisi ödeme mecburiyetiniz var, bu oran %20 civarındaydı en son.
Şimdi bunun benimle ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim kredi çekecek arkadaşlar. Aslında ev satacaktan çok alacağı etkiliyor bu durum.
Adam evi 100k rayiç karşılığında almış olsun ki evin fiyatlarının son 2 senede 5 hatta 6 ya katladığını düşünelim. Evi şuanda 1 milyona satıyor olsun ki daha fazla değerlenen yerler var az bile dedim.
Bu adam size her 100.000 TL üzerine koyduğu fiyatın 5'te 1'ini devlete ödeyeceği için rayiçi 300-400k'dan üzerine göstertmez, yani size 300-400k'dan fazla kredi çektirtmez.
Bilmiyorum ne kadar yasal ne kadar değil ama piyasa bu şekilde ilerliyor, en azından benim çoğu baktığım yer öyle. Zaten bir emlakçıya girdiğinizde ilk soracağı şey de eldeki nakit tutarıdır.