Arkadaşlar herkese merhabalar ;
5 yıllık Makine Mühendisi'yim. Yine bir Makine Mühendisi arkadaşımla beraber makine imalatı yapmayı düşünüyoruz. Kafamızda birçok şeyi oturttuk. Hangi alana yöneleceğimizi, ne tür makine imalatı yapacağımızı ve hatta bazı tasarımlarımız dahi hazır. Belirli bir sermayemiz de var ancak KOSGEB özelinde herhangi bir destekten yararlanabilir miyiz ? Bu konuda tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Sosyal medya,internet icinde kosgeb cekiliyor mu bilgisi olan beni de alintilarsa sevinirim
Öncelikle işletmenize ve hizmetinize uyan nace kodunu belirlemelisiniz ve bu nace kodu ile şirketinizi açmalısınız. Şirketi açarken kullanacağınız nace kodu KOSGEB İleri Girişimcilik Desteklenen Nace Kodları listesinde varsa ileri girişimcilik ile 300 Bin Tl ye kadar destek alabiliyorsunuz. Yoksa yanlış hatırlamıyosam 100 Bin Tl olması lazım. Fakat kosgebde şöyle bir problem var hocam. Malzemeleri şirket kuruluş tarihinden sonra alıyor, faturalarını saklıyorsunuz. Daha sonra Kosgebe başvuru yapıyor ve sunumlara vs çıkıyorsunuz. Bu aşamada desteğiniz onaylanırsa aldığınız makine ve teçhizatın %75'ini 2 yıl içerisinde size geri ödüyor. Tabi desteğe kabul edilmezseniz destek alamıyorsunuz. Elinizdeki sermaye yeterli değil ise KOSGEB'in bir faydası olmuyor. Elinizdeki tüm sermaye ile makine ve teçhizat alır şirketinizi kurarsanız para gelecek diye çok beklersiniz. Çünkü KOSGEB size anında ya da kısa sürede ödeme yapmıyor. 2 yıl içerisinde herhangi bir zaman olabilir. Ben de şirketi kurarken çok araştırdım ve ilgilendim bu alanlarla. KOSGEB açılış yapmanızı değil, açıldıktan sonra masraflarınızı azaltmayı hedefliyor aslında.