Alaylı bir yazılımcı olarak bu alanda üniversitelerin çok geride kaldığını söyleyebilirim. Temel bilgi seviyesinde teorik bilgileri alabilirsiniz ancak güncel yazılım bulmayı ummayın, bu sadece Türkiye'de de geçerli değil, bir çok ülkede durum maalesef bu. Eğer yazılımcı, yazılım mühendisi olmak gibi bir niyetiniz varsa her şey sizin omuzlarınıza kalıyor. Üniversiteyi belgeleme için okuyabilirsiniz, geri kalan kısım diğer arkadaşların dediği gibi sizin kendinizi geliştirmeniz ile alakalı. Üniversiteye giderim orada öğretirler gibi bir düşünce ile okursanız yerinizde sayarsınız. Öncesi amatör sayabileceğim dönemi saymazsak ciddi olarak 16 yaşımda başladım programlama ve algoritma eğitimlerine, internetten MIT ücretsiz kursları ve başka kaynaklar araştırarak öğrendim. 2010 yılında en azından bir diploma olsun diye uzaktan eğitime kaydoldum, 2010 yılında üniversitede veritabanı olarak 2003 sürüm ms access eğitimi vardı mesela, yine 2003 sürüm ofis için programlama eğitimleri vs. sınavlarda en garipsediğim şey ofis veya Access veri tabanında şu işlemin yapılması için hangi menü yolu izlenmeli gibi sorularının olmasıydı. Bunlarla yazılım mühendisliği yapmayı beklemeyin. Üniversite eğitimi alırken temel ve teorik bilgiyi öğrenmeye çalışırsınız, Masaüstü, mobil, web artık hangi alana yönelecekseniz o alanda rağbet gören kendini kanıtlamış dil ve çatıları öğrenebilirsiniz.
Her şeyden önemlisi tamamen İngilizce çalışın, kafanızdan algoritma oluşturma ve problemleri çözme işlemlerini İngilizce yapmanız gerekiyor. Şuan yurtdışı iş imkanlarını araştırıyorum, bir kaç başvuru için testlere girdim, uzun süredir İngilizce ile geliştirme ve sorun çözme pratikleri yapmıyordum, 30 dk. test süresi vermişler, istedikleri algoritma çözümü için direktifleri anlamam 20dk'ımı aldı, 2. defa girmem gerekti ve sadece o problemi çözmem ve kodlamam 45dk'ımı almış oldu. Türkçe olsa 5dkda mantığı kurup 10dk içinde kodlayıp bitirebileceğim bir şeydi.
Diğer bir konu ise sürekli kod yazmak, öğrenmek yetmiyor. Teorik öğrenmeyi halledip pratikte takılırsanız yine iş bulma ve bulduğunuz işlerde tutunma oranı düşer. Kodlama becerisi kazanmanın en iyi yolu sürekli pratik yapmaktır, bol bol farklı algoritma şablonları üzerine pratik yapmanız gerekiyor, internette bir çok site var oralara girerek hayali projeler üzerinde çalışabilirsiniz. ilerleyen dönemlerde de muhakkak github/gitlab gibi ortamlarda açık kaynak projelere başvurun, bu projelerde yaptığınız işleriniz size referans oluyor.
Gelelim sorulara, Türkiye'de dünyaya göre kur bazlı gelirler düşük olduğu için yurtdışı tercih ediliyor. burada 10-20 alıyorsanız yurtdışında 5-10bin usd olarak alsanız 10 katı yapıyor. O yüzden yurtdışı tercih ediliyor. Açıkta olan mezun konusuna gelecek olursak da, hali hazırdaki mevcut yazılımcı sayısına oranla yeterli proje yok, ihtiyaç fazlası mezun var ve çoğunluk sadece üniversiteden göz ucuyla öğrendikleri ile bir yerlere giremiyorlar doğal olarak, bir çok şehre üniversite açıldı, hali hazırda zaten eğitimler outdated, bir de üzerine kalitesiz eğitim eklenince diploma aldığı için kendisini yazılımcı sanan ancak İngilizce bile bilmeyen, İngilizce doküman okuyup anlayamayan mezunlarla doldu.
Okulu sevmeniz için ortada bir sebep yok, ancak yine de özgeçmişinizde diploma olması bazı firmalarda işe yarayabilir.
Kendinizi geliştirirseniz yurtdışında büyük projelerde görev alarak çok iyi gelir elde edebilirsiniz.