öncelikle "şahıs şirket"i demenizden büyük defter(yevmiye) kaydı tutacağınızı anlıyorum ve ticaret odasına kayıt olmanız gerekir. Şahıs şirketi değil "şahıs firması" olarak geçer. Ticaret odası kayıt ücreti yaklaşık 2000 TL civarıdır. Odadan odaya 150-200 TL fark edebilir. Buna ek olarak noter ve muhasebe ücreti de eklemen gerekir.
Dejavantajları konusunda çalıştığım kurum itibari ile bir kaç kelam etmek isterim. Aslında şirketlere göre bazı avantajları vardır. Açmak, kapatmak, adres değişikliği, ünvan değişikliği, sermaye arttırımı gibi işlemler şirketlere nazaran daha kolaydır. Bir dilekçe ile (beyanınız ile) hepsini gerçekleştirebilirsiniz. Şirketlerde ise karar almanız gerekir. Genel kurul kararı, müdürler kurulu kararı yada yönetim kurulu kararı vb. Şirketin masrafları çoktur ama şahıs firmasının masrafları azdır. Dejavantaj olarak sadece türe dayalı bir olumsuzluk olabilir. Yani şirket türü itibari ile halk arasında daha havalı durur. Şahıs firmasının ise pek fazla bir havası yoktur. Bir de bankalardan kredi çekerken sorun olabilir. Ama ben öyle sağlam şahıs firmaları biliyorum ki, şirketler bankada kredi kuyruğu beklerken 1-2 milyon krediyi şak diye alıyorlar. Yani olay aslında şahıs firmasının durumu, bilanço değerleri, ödemeler dengesi, finansal durumu ile ilgili. sağlam bir şahıs firması oluşturursanız hiç bir sorun çıkmaz ve şirketten daha avantajlı olursunuz. Umarım yararlı olmuştur.
not: Küçük deftere tabi olanlar esnaf olarak geçer ve esnaf odasına kayıt olmak zorundadırlar. Oranın durumu da hemen hemen aynıdır.