SEOmuhendisi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
konu sahibinden samimi bir cevap istiyorum. hayatinda hic mi bir satinalmasinda pazarlık yapmadi, indirim istemedi

pazarlik ticaretteki en dogal seydir. onemli olan pazarligin iki taraf icin de karlı olmasidir.

saticinin emegini ya da maliyetini kurtarmayan, alicinin ise zamanindan daha kiymetli olmayan meblalar elbette mantiksizdir. yani ornegin ben 50 lira indirim icin yarim saat ugrasmam, ben yarim saatlik isgucum 50 liradan cok daha kiymetlidir. ancak 2 dklik yazismayla alacaksam alirim. sonucta 500 tlden 50 lira indirim almak mantiksiz durabilir ugrasilir mi denebilir ama her satinalmayi ortalama %5 uyguna getirmek ayın sonunda ciddi kar getirebilir. kucuk meblalarda %10olur buyuk meblalarda % 2-3 olur. ticaretten anlayan, nakit akisini takip eden herkes de bu yorumlamalari yapabilir ya da ornegin her ticarette ya da bir isin gecikmesi bana 2000 tl kaybettirecek ise o isi geciktirmeyi goze alip 1000 tlyi kovalamam. yani hem maddiyat hem de paradan daha kiymetli olan zaman acisindan degerlendirmek lazim.

satici olarak da, bir isi yapmamak bana ciddi bir kayıp degilse ( sadece parasal olarak degil musteri kazanimi olarak da) 150 liralik iste 50 liraya direten pek cok kisiye is yapmadigim olur. ama 1000 liralik iste 250 lira indirim yaptigim da olur. satici gozunde de motivasyon, musteri iliskisi, is tatmini gibi pek cok unsur var bu karwr mekanizmasini etkileyen.

kisacasi pazarlık iki taraf icin de mantikli oldugu sürece dedigim gibi ticaretin dogasinda vardir.

son olarak, guzel insan yorumu gordum, ben de yanlis anlamis olabilirim oyleyse affola ama bir insanin 1 degil 100 tane villasi da olsa 350 tlyi kovalamasi onu cirkin insan yapmaz. herkesin kendi ticari gorusu, size sacma geliyorsa is yapmazsiniz olur biter. ama kimine gore mantikli gelebilir, yukarida ornekledigim genel tabloya bakma meselesi. adamin ticaretten baska isi yoksa, vakti bolsa 100 lirayi bile kovalar yani kendi bilecegi is. en kurumsal firma da pazarlik yapar, ciftci emmi de yapar. ben xx milyonluk ihalelerde 2k 3k tlnin pazarlıklarina o kadar sahit oldum ki. bunu yapan insanlar milyar dolarlık ihracat yapan adamlardi. bosuna dememişler sunnettendir diye) . yani guzel insan cirkin insanlik bir durum yok bence
Ağzınıza sağlık.