Teom4n adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yazılımın mühendislikle zerre kadar alakası yok, var diyen yazılım hk en ufak bir şey bilmiyordur.
Yazılım mimarisi tamamen mühendislik gerektiren bir konudur. Bahsettiğim mühendislik üniversitelerde C öğrendin, java öğrendin hadi sen artık mühendissin olayı değil. Bir çok üniversite bu hatanın farkına vardı ancak halen devam ettirenler de yok değil. Mesela benim mezun olduğum zaman aynı üniversitede durum anlattığım şekildeyken şu an kardeşim aynı üniversitede okuyor, bu hatanın farkına varmışlar ve bu yönde gençleri yetiştiriyorlar.

Siz de biliyorsunuz yazılım geliştirilirken belli uluslararası standartlar, metodlar var ve bunun yanı sıra gelişen teknolojilerde var.

Mühendis; sorunu belirler, uygun çözümleri üretir, yazılımın mimarisini oluşturur, algoritma ve akış diyagramını oluşturur, kodlama yapısını dizayn eder, kullanılacak güncel teknolojileri ve donanımları belirler, algoritmaların analizini gerçekleştirir ve kodlanmasında da yer alır.

Basit bir örnekle; Wordpress, vBulletin mimarileri ile forumda satılan php'de kodlanmış bir emlak scriptinin mimarisi aynı olmuyor. Forumda satılan bir başka scripte rastladım, bir tanıdığım almış, yardıma ihtiyacı oldu. Mimarisi tamamen yanlış oluşturulmuş. Bu kadar satan bir scriptin bu kadar amatörce kodlanmasına hayret ettim. OOP kodlamaya çalışırken spagettiye dönmüş kodlar, anlamsızca dizinlere yerleştirilmiş dosyalar, hatta özelleştirilebilir olması gereken fonksiyonların ioncube ile şifrelenmiş olması, yarısı Türkçe yarısı İngilizce isimlendirmeler, dökümantasyonu zaten kim kaybetmiş... Bir yapı var ama aklı başında kimse o yapıya girip yaşamak istemez.

Bahsettiğim mühendislik burada devreye giriyor. Eğer başarılı bir mühendislik sergilenmişse; kodların belli bir düzeni olmalı ve geliştirilebilmeye açık olmalı.

Yazılım ile mühendislik alakalı ancak yeni mezun mühendislerin çoğu bunu kavrayabilmiş değil. Tabi bu işin donanım kısmı var ağ kısmı var. Onlara değinmiyorum.

--

Yazılımcıların neden ucuza çalıştığı da burada ortaya çıkıyor. Sadece yazılımcı olarak değerlendiriyorum. Senior seviyesindeki bir yazılımcı düşük fiyata çalışıyorsa salaktır. Aksi halde birkaç yıllık deneyimi olan, junior seviyesinde birisi veya d*landırıcıdır.