eğitim satışı yapan biri olarak bu konuda fikirlerimi belirteyim (:

Öncelikle ücretsiz bilgi diye birşey yok.
bunu pek çok kişi anlayamıyor.
mesela googlede "x nasıl yapılır" diye aratın. çıkan sonuçların neredeyse hepsi adsense olan siteler.

bunun anlamı nedir?
siz bu sitelerden "ücretsiz" bilgi aldığınızı sanıyorsunuz. ama farkında olmadan ücret ödüyorsunuz.
ödediğiniz ücret doğrudan para değil bu doğru. ama reklamlara tıklamanız hatta onları görmeniz bile ödeme yapmak demek.

20 defa ayakkabı reklamı gördükten sonra farkında olmadan ayakkabı almak istiyorsunuz.
yani ücretsiz içerik okuyayım derken dikkatiniz avlanıyor. sonra gidip x ayakkabıya örneğin 300 lira ödeme yapıyorsunuz.
tabi bunun farkında değilsiniz. o zaman aslında siz ücretsiz sandığınız içeriklere çoktan ödeme yaptınız bile.


Bilgi çöplüğünde hazine aramak vakit kaybı.
Siteler daha fazla içerik girmek için "gerçeklikten" kopuk bilgiler paylaşıyorlar. Trafik gelsin de nerden gelirse gelin mantığı.
İşin korkunç yanı bunların hepsi birbirinden kopyalanıyor. Yani sıfırdan araştırmayla değil, kürasyonla üretiliyor içerikler.

Şimdi derli toplu, sizi sonuca ulaştıran bir içerik aradığınızı düşünün.
İnce eleyip sık dokuyana kadar geçen vakit "fırsat maliyetidir"

Örneğin hız optimizasyonu öğrenmek istiyorsunuz. Gerçekten işe yarayan kaynakları süzmek için 6 ay harcamanız gerekiyor diyelim.
Peki tüm bunlar zaten "yolu tamamlamış" kişi tarafından hazırlanırsa ne olur? 6 ay belki de 1 aya kadar düşer.

O yüzden gelişigüzel öğrenme eğilimi vakit kaybından başka bişey değil.
Birşeyi öğrenmeye başladığımda ilk adım düşük ücretli de olsa kurs almaktır. ilgimi çekerse daha fazla ödemeye istekli olabilirim.
En azından bilgiler hiyerarşik düzende veriliyor. Ayrıca kurs eğitmeni bu işten para kazanacağını bildiği için genelde daha çok özen gösteriyor.


Kısacası...
Bu durumda eğitmenin motivasyonu da, tamamen kazancını ölçeklendirmek.
Günde x kişiden fazla kişiye hizmet veremeyebilir. Ama xx kişiyi kursuna kaydettirebilir gib...

Daha çok şey sayabilirim. Ama bunlar bile fazlasıyla yeterli.