Pek çoğumuzun kendini geliştirdiği bu tür paylaşımlar artık neredeyse sıfır.
Bir şey fark ettim. Acaba sebebi bu olabilir mi?
Bir arkadaş yaşadığı sorunla alakalı konu açmış.
"X sorunu 2 gündür çözemiyorum arkadaşlar çıldırcam. Yardım ederseniz çok sevinirim." gibi şeyler yazıyor.
Kimseden ses çıkmıyor. Tabi arkadaşta biraz söyleniyor. Hatta "herşey para olmuş yardım eden de yok" falan gibi serzenişleri oluyor.
O an kullanıcı adı aniden hafızamda bir çağrışım yaptı.
Geçenlerde başka bir arkadaş projesi için fikir alışverişi yapalım demişti.
Gelen yorumlardan biri "tamamen boş bir proje hayal peşinde koşmaya gerek yok" türündeydi.
İşte bu yorumu yapan kişi, yukarıda bahsettiğim kişiydi.
Yani sorununun çözülmesi için yardım isteyen kişi... Başkasına yaptığı o moral bozucu yorumdan sonra nicki bir şekilde aklıma kazınmış.
Şimdi sen ve senin gibiler başkalarına diken dağıtırsan karşılığında gül bulamazsın elbet.
Bazen moral sıfırlayan iğneleyici yorumlar görüyorum. Adam ne güzel hevesli hevesli fikrini açıklamış.
Bu bahsettiğim kişilerde sırf o fikrin nasıl olmayacağı üzerine destanlar yazmış. Hem de yerden yere vuran türden. Sorsan bide "iyi niyetli eleştiri" derler.
Ama gel gör ki, ondan sonra paylaşım bitti. Yardımlaşma bitti deniliyor.
Bu bizim insanımızda ne yazık ki çok fazla.
Başka toplulukların dayanışmalarına bakıyorum. 15-16 yaşındaki çocuklar SaaS şirketi kuracaklarına yönelik planlarını anlatıyor.
Diğerleri de o fikrin üstüne fayda sağlayacak tuğlalar ekliyor. Herkes el birliğiyle fikri geliştiriyor.
Gel gör ki, bizimkilerde tam tersi kurulan tuğlaları yıkmak gibi bir huy var.
O yüzden bizde bu tür konular gittikçe azalıyor. Ben böyle düşünüyorum.
Başka sebepleri olduğunu düşünüyorsanız ona da saygı duyarım.