CEPMANYA adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bizim arkadaşta öyle hocam ne eksen para etmiyor ekmedigim para ediyor diyor para ediyor dediğimde aslında etmiyor ama 3n azından bunun gibi 30 krs a elinde kalmıyor
Hocam son 5 senedir her sene yaklaşık onlarca ton domates üretimi yapıyorduk. Bunları sulamak için çalışan 3-4 tane motorun benzini - mazotu var bu bir. İlacı var, eğer o ilacı zamanında vermezsen salgın gibi tüm tarlanın hiç olma ihtimali var bu iki. Gübresi var, yine aynı şekilde vermediğin zaman verimi düşüyor. E tüm bunları da makinelerle, traktörle yapıyorsun bunun da mazotu var Elle bir şeyler yapmak, bir şeyleri yetiştirmek mümkün değil zaten. İşçisi var, adam günlük 200-300 lirayı para diye kabul etmiyor, haklı da. Ayrıca sezonda bu adamın haftada 4 hatta 5 gün gelmesi lazım

Bahsettiğim ilaç ile gübre öyle basit şeyler de değil maliyeti ciddi artırıyor.

Olay sadece maddiyat da değil. Çocuk gibi ilgilenmen lazım özellikle domates ile. Öyle ektim suladım topladım sattım değil. Sezonda babamın evde uyuduğunu hatırlamam gece gündüz tarlanın başındadır. E şimdi adam gelip bana 1 liraya veriyorsan ver vermiyorsan almam dediğinde benim hangi küfürleri sıralamam lazım?

Domatesi 6 liraya veya 10 liraya ben satayım zengin olayım demiyorum. Emeğimin karşılığını istiyorum. Diktiğim, yetiştirdiğim, ilaçladığım, gübrelediğim, topladığım, kasaladığım, kamyona yerleştirdiğim domatesi sadece kamyondan alıp deposuna kaldıran adam benden çok kazanmasın istiyorum. Paraya değil emeğe acıyorum. Yoksa sattığımız kadar dağıttığımız sebze-meyve de var.

Bu sene hiç biri yok. Kendimize göre ufak bir yer yaptık onunla oyalanıyoruz Millet yaz geldi ucuzlayacak diye bekliyor da bizim bölgede pek ekip biçen kimse yok bu sene.

Çok doluyum hocam. Özellikle babamın halini görünce ekstra üzülüyorum duruma...