Merhabalar, yaklaşık 1 senedir Getir büyük'de arabalı kurye olarak çalışıyorum yaklaşık 80 kişi çalışıyoruz ve çoğu arkadaşımızı teker teker işten çıkarıyorlar geçen gün 13 kişi dün 3 kişi bugün de 2 kişi çıkaracaklarmış bakalım sonumuz ne olacak
7/24 hizmet veren getir sadece gece 1'e kadar hizmete devam edecek.
Kurye firmasına aracını sok bence daha uzun soluklu çalışırsın düşüncesindeyim.
Pandemi de ekmekçi kurye oldu garson kurye oldu temizlikçi kurye oldu alt hizmet grubunda çoğu meslekten insan kurye oldu ve şimdi de pazarda bir fazlalık var mecbur bu çıkartmalar olacak.
Katılıyorum; pandemi öncesinde kuryenin bir havası vardı. Mesela bir kurye bu gün A işletmesinden çıkıp yarın B işletmesine girse hemen rahatlıkla iş bulabiliyordu. Çünkü kuryelik işi özellikle nokta atışı kuryelik yapan kişi bir nevi altın bileziğe sahipti. Forsu obiçimdi. İşletme sahibi para kazanmak istiyorsa kuryesini tutması gerektiğini bilirdi.
Pandemi patladı, her yer kapandı, kargo dağıtımı yapan öğretmen, zabıta memur. Adamlar ne yapsın evde oturma şansı yok, gidip çalıştılar idari izinli oldukları zamanda bile. Sadece ekmekçi yada garson kurye olmadı hocam. Tüm ülke kurye oldu diyebiliriz. Hatta o kadar adam ihtiyacı vardı ki bayanlar bile kuryeliğe başladı. Hatta Afganistanlılar, Türkmenistanlılar, Iraklılar ve Suriyelilerde kuryeliğe başladılar.
A2 Ehliyeti alan kurye oldu. Mülteciler ise yayan kuryelik yaptılar ben Türkmenistanlı birinin bisikletle kuryelik yaptını biliyorum. Mesela Iraklılar Suriyeliler elektirikli ile kuryelik yaptılar.
Bir zamanlar az bulunan kurye sektöründe ki insan sayısı ile bir anda herkesin kurye olması ile piyasa doyuma ulaştı.
Gençler şimdi genellikle esnaf kuryelik modelini bir yıllık devlet desteği için yapıyorlar bir yıl vergi yok bağkur devlet ödüyor. Yaşı tutanlar için kaçırılmayacak fırsat. Kışın kotpantalon yazlık ayakkabısı ile yağmurda dağıtıma çıkan kurumsal kurye gördüm ben mesela ayağına poşet geçirmiş. Düşün yağmurluğu bile yok yani.