Merhaba,

Şu anda çok fazla kişi Amerika ve başka ülkelere iltica başvurusunda bulunuyor. Bu kişiler doktor, avukat, mühendis vesaire değilse genelde iltica yolu seçiliyor. İLTİCA ülkemiz gibi milliyetçi veya muhafazakar kesimler tarafından vatan hainliği gibi algılanıyor ama aslında çok yanlış. İnsanların ihtiyacı olabilir, başka yolu kalmayabilir. Hayati özgürlüğü başkaca nedenlerle haksız veya suçsuz yere kısıtlanma tehdidi altında olabilir.

Bildiğim kadarıyla iltica ettiğinizde (Amerika nezdinde konuşuyorum) başvurudan sonra size tamam burada başvuru sonuçlanana kadar kalabilirsiniz diyorlar ve çalışma izniniz oluyor kendi geçiminizi sağlayabilmeniz adına. Genelde başvurular onaylanıyor. Trump iktidarında bir değişiklik gelmiş ve başvurular ilk başvuran sıraya göre değil, direkt olarak son başvuranın dosyasının çözülmesi üzerine ilerliyormuş bu da haliyle gittiğinizde süreci hızlandırıyor diye biliyorum. Bu süreçten sonra belli bir süre ülkenize dönemiyorsunuz, izin vermiyorlar. Bunu da Bulgaristan, Yunanistan, Ukrayna gibi yerlere gidip çözüyorlar diye biliyorum. Yani maddi olarak sorun olmaz, garsonluk bile yapsanız 3 5 ayda son model telefon, güzel bir araba illa ki alabilirsiniz, tek başınıza bir oda kiralayıp (haftalık aylık kiraları bilmiyorum ama gayet uygun fiyatlara lüks odalar oluyor banyolu) 200-300$ (keyfi harcamalarınız dahil) market masrafı yaparak çoook aşırı rahat geçinmek mümkün olabilir ama manevi yük çok büyük. Türkiye'de geride bıraktığınız aile, dost, eş varsa bu çok acı verici olabiliyor çünkü Allah kimseye göstermesin cenaze olsa dönemiyorsunuz.

Bu konuda bildiklerinizi ve düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız merak eden herkese bir yararı olabilir. Bilinmeyen çok kötü yönleri de olabilir tabii.