Arkadaşın görüşü haklı nedenini basit bir şekilde anlatayım. Google neredeyse bütün analizini kullanıcı odaklı yapıyor. Bu yeni güncelleme ile bunu dahada arttırdığını anladık. Kullanıcı vakit geöiriyorsa içeriği seviyor demek. Diğer sayfalara gidiyorsa aradığını buluyor demek. İşte buna dikkat ettiği için spamda olsa (kaliteli spamdan bahsediyorum direk al kopyala yapıştırdan değil) içerik ön planda olur ve olacaktırda. Kullanıcı o içeriği sevdiği sürece geri plana atılması pek olağan değildir. Sıralamamızı tamamen ziyaretçilerimiz belirliyor.
Dediğiniz gibi Google'ın tüm analizini kullanıcı odaklı yapması imkansız hocam. Hiti olmayan veya 3. sayfadaki sayfaların neyini kullanıcıya göre analiz edebilir ki
Spamın kalitelisi olmaz ama yine de demek istediğinizi anladım. Dediğim gibi sıralamayı belirleyen ziyaretçiler değildir. Sadece bazı durumlarda, sıralamayı iyileştiren ziyaretçiler olabiliyor. Oradaki işleyiş çok daha farklı.
Otoriter olmayan bazı siteler Snippet'dan 1. sıraya gerilirken, snippet ilgili arama sonucunda tamamen kaldırıldı.
Bunu birçok anahtar kelimede, birçok farklı web sitesinde deneyimledim.
Bu dediğim TR sonuçları için geçerli bu arada,
@Mystory; ve
@GreenLight; hocalarıma katılıyorum, her anahtar kelimede olmasa da birçok anahtar kelimede Google bir şekilde ziyaretçinin memnun kalıp kalmadığını ölçümleyebiliyor.
Memnun kaldığı siteleri de ödüllendiriyor, yani kullanıcı deneyimi konusu en azından son bir yılda giderek önem kazandı.
Tabi ki haber siteleri ve spam siteler bunun dışında
Bildiğin gibi, kullanıcı deneyimi konusundaki temel metrikleri zaten manipüle edebiliyoruz. Henüz, sıralamayı doğrudan etkilediğini düşünmüyorum. Son günlerdeki snippetler ile ilgili gözlemlerini merak ediyorum
Herhangi bir dış SEO çalışması yapmadığım, sadece kullanıcı deneyimine ve içerik kalitesine odaklandığım sitemde saatlik bazda ciddi bir hit artışı var, sıralamaları hiç takip etmemiştim bugüne kadar.
Snippet alan içerikler vardı, onlara baktım, yerinde duruyor.
10-15 günlük bir İngilizce sitede, yine aynı şekilde dış SEO çalışması yok. Sadece kullanıcı odaklı 10 içerik var. Sıralama takip etmiyorum, fakat arama sonuçlarındaki gösterim sayısı neredeyse yarı yarıya artmış. Sıralamalarda olumlu değişim var demek.
Sitelerin ikisinin de news kaydı yok.
Sanırım yine kullanıcı deneyimi ve içeriğe odaklanan bir güncelleme bizi bekliyor.
Bahsettiğiniz durumu çok kez yaşadım ve teorik açıklamaları da var. Güncelleme dönemi veya sonrasında bu tür bir tıklama / gösterim artışı yaşanabiliyor.