Rusya'da 2 sene eğitim alıp yaşayan biri olarak söylüyorum ;
- - - - Olumsuz yanları - - - -
1- Sağlık sektörü gerçekten çok kötü.
2- Her hangi bir işlemde işler çok yavaş ilerliyor.
3- Sıcak memleketten gidiyorsan gerçekten çok soğuk bir ülkede yaşayacaksın.
4- Aydınlık süresi kışın çok aza iniyor.
5- Tekstil ürünler çok pahalı.
6- Kültürleri genel olarak güzel olsada bizimkine çok ters kalıyor yani bi kültür boşluğu yaşayabilirsin.
7- Polisler senin yabancı vatandaş olduğunda rüşvet için can atıyor ve rüşvet olayı çok dönüyor.
8- Mümkünse kavgaya karışma ölümüne kavga ediyorlar.
- - - Olumlu yanları - - - -
1- Eğlence hayatı çok güzel.
2- Türklere karşı ırkçılığa 2 sene içersinde rastlamadım aksine seviyorlar.
3- Orada yaşayan Özbek, Azeri, Kazak insanlar var türkçe bilene elbet rastlıyorsun seni evinde gibi hissettiriyorlar.
4- Eğitim alıcaksan bazı üniversiteleri çok iyi
5- Türkçe ya da türkçe bilebilen ırklardan insanlar olduğu için işe girerken problem yaşamazsın.
- - - - -

Son olarak benim yorumum ; Son zamanlarda yaşanılan savaştan ötürü ve çok ambargo uygulanması ve Türk Lirası Rus Rublesi Karşısında fazla değer kaybettiği için oraya giderken normal yanında olması gereken paranın 3 katını bulundurman gerekiyor. Bizim 1 TL, onların 10 Rublesi olarak geçiyor ancak şuan 1 TL = 3.50 ruble bunları göz önünde bulundur. Visa ve Mastercard yasaklamış, bu yüzden ailen sana para gönderirken ya da tam tersi sen onlara gönderirsen çok sıkıntı yaşayacaksın, çoğu bilinen yemek restoranları kapatılmış durumda bu yüzden yemek konusunda başta zorluk çekeceğinide bilmen gerekiyor. Sağlık sektörü konusunda, arkadaşım kayak yaparken kalın direğe kafasını sert vurdu, bayıldı ambulans çağırdık 2 saat sonra geldi ve getirdikleri hastane, 1900'lerden kalma hastane daha sonra yatırdıkları yatak bildiğimiz 20 yıl önceki okullarda bulunan tahta sıra ve üstüne üstük sadece kafasına peçete koyup hiç birşey yapmadan geri gönderdiler. Kendim korona virüsü ağır geçirdim, devlet hastanesine almadılar. Özel hastanelerin geneli akşam 5 - 6 civarında kapanıyor ve yüksek mebla ücret talep ediyorlar. Şuan uçak biletleride normalde 40 kg bagajla 600 - 700 TL'ye gidip gelen ben, bu savaştan sonra 7000 - 8000 tl bandına çıktı . O yüzden ben kendim Rusya hayatını bitirdim ancak unutulmaz anılarda yaşadım. Bana sorarsan son olarak paran varsa orada yaşarsın yoksa sürünürsün.