trchalar adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık 3-4 yıllık bir gelişim süreci sonrası yatırımlarımızı yaparak (şirketleşme, ofis, personel v.s.) projemize başladık. Kısaca özetlemek gerekirse yeni bir veri tabanı teknolojisi geliştiriyoruz. Teorik olarak yapılan planlama bütçemiz dahilinde pratiğe döküldü ve modellerimiz sorunsuz olarak çalışıyor. Sonraki adım olarak büyük veriler ile çalışarak, hız, optimizasyon, kaynak kullanımı, aktarım yöntemleri gibi pazara sunum öncesi ar-ge çalışmaları yapılması gerekiyor. Biz buna neden ar-ge diyoruz? Teorik bilginin pratiğe dökülmüş haline sahibiz ancak talep ve ihtiyaca yönelik iyileştirmeler ve geliştirmeler yapılması gerekiyor. Bu arada her adımda yeni teknolojiler kullanıyor ve henüz geliştirme aşamasında olan alanları kendimize göre şekillendirmemiz gerekiyor. Bu aşamada maliyetimiz, ilk aşamanın yaklaşık 8-9 katına kadar çıkıyor. Şimdi gelelim kuru fasulyenin faydalarına; ben Türkçü görüşe sahip bir insanım. Ne kadar zorda kalırsam kalayım ülke içerisinden çıkmayı bir kere bile aklıma koymadım. Bu projenin yerli kaynaklar ve yerli mühendisler ile yapılmasını istiyorum(istiyordum!). Yeni mezun 2 mühendis alarak kendi alanımızda sürekli eğitiyoruz ve alanlarında belli bir seviyeye geldiler artık. Bu maliyeti yatırım almadan karşılamakta zorlanacağım için KOSGEB Ar-ge Ür-ge desteğine başvurdum. Kurul görüşmemizi zaten geciktirdiler ve geçen hafta kurula sunumu gerçekleştirdik. Sonuç şu; Proje Ar-Ge niteliği taşımıyor. Onay alan projelere bakıyorum yarısı vr gözlükle metaverse!!! Hazır kaynak kodlu projeler. 2 gündür uyku uyuyamıyorum sinirimden. Artık kararımı verdim ve projemi komple yurt dışına taşıyacağım. Hali hazırda Belçika ve İspanya'da yatırım ön onayları alındı. Ben 32 yaşında bir birey olarak bu hafta ülkeme darıldım ve yakın zamanda geri dönme planı yapmayı düşünmüyorum...
Ben de Türkçülüğe yakın bir Atatürk milliyetçiliğine sahibim.
Ama Ticarette miliyetçilik olmaz.
Önce can sonra canan.
Sen güçlü başarılı stabil olmadığın sürece Türklüğe bir faydan olmaz.
O yüzden Ticari hayatında liyakata önem var.
Liyakat aynı seviyedeki 2 elemandan Türk olanı seçmektir ama yabancı eleman açık ara iyiyse o vasıfta Türk bulana kadar onunla çalışırsın.
Liyakat ülke kaynakları ve sistemi için de geçerli, başka bir ülkede projenin gelişme, yükselme, başarılı olma ihtimali kat kat yüksekse o zaman Türk Devletine değil o devlete vergi vermek gerekir.
Bu ülkenin teşvik sistemi zırvadır.
Bu ülkede teknokentlerde KOSGEB lerde liyakat uygulanmıyor.
55 milyar arge desteği verilmiş.
Bu arge desteklerinden kaç patent çıkmış acaba?
Hiç düşünme, önce ayağa kalk istediğin başarıyı kazan, sonra canın isterse ki istemeyecek projenin bazı ayaklarını Türkiye'de yürütürsün.