Alkolmetrede 0,64 promil alkollü çıktım, 1,5 saat sonra verdiğim kan testinde ise 0,10 promil alkol çıktı.
1,5 saat gibi bir sürede 0,54 promilin yani yasal sınırın tümünün yok olmayacağı belli.
Yani boşuna ceza yedik ve devletin zırva sistemi yüzünden ehliyeti kaptırdık.
Dün gece sabaha kadar internette konu hakkında araştırma yaptım.
Nefes Alkol Testinde yalancı pozitiflik hiç de az görünen bir durum değilmiş.
https://dergipark.org.tr/en/download...e-file/1260400
Alıntı
Nefes alkol testleri, analizi etkileyen bazı ilaçlar, ağız bakım suları, alkolsüz içecekler ve yiyeceklerin alımından hemen sonra veya ilk 15 dakika içinde yapılırsa yalancı pozitif sonuçlara neden olmaktadır. Ölçümlerde bu husus dikkate alınmalı, nefes alkol testi ve bu testin sonucunu etkileyebileceği düşünülen faktörlerin kullanımı arasında en az 15 dakikalık bir sürenin geçmiş olduğuna dikkat edilmelidir.
İnsanın ulaşım hakkına getirilen 6 aylık kısıtlama tek bir cihazın ve ölçümün insafına bırakılıyor.
Her ekipte en az 2 farklı cihaz olmalı. Ve alkollü çıkan sürücünün talebi üzerine 15-20 dakika sonra 2 farklı cihaz ile tekrar ölçüm yapılmalı.
Çünkü itiraz süreci Türk Devletinin zırva bürokrasisine takılıyor.
Polisin cezayı yazma yetkisi var ama iptal etme yetkisi yok.
Ve polis çevirmede bana alkol aldınız mı diye sordu, oysa alkol aldınız mı sorusuna ek olarak son 20 dakika içinde dezenfektan, kolonya, ağız spreyi, gargara, ilaç aldınız mı gibi bir soru daha eklenmeli.
Bana git sulh cezaya dava aç dediler.
Cezayı yatıracağım, sulh cezaya dava açacağım, 1 ay sonra adli tatil gelecek, ve haklı bulunursam ehliyetin geri dönmesi bir kaç ay, yani yaz sonunu bulacak.
Ne anladım ben işten?
Yani değerli kardeşlerim sizlere önerim.
Dezenfektan kullandıktan sonra, kolonya kullandıktan sonra, ağız spreyi, ağız gargarası, ya da bir ilaç kullandıktan sonra 15 dakika içinde bir alkol kontrolüne denk gelirseniz memurları kibarca 15-20 dakika bekletin. Bu maddelerin etkileri 15-20 dakikada azalarak yok oluyor.
Ben bir ağız spreyinden 3 kez sıktıkran yaklaşık 2 dakika sonra büyük bir öz güvenle alkolmetreye üfledim ve ehliyeti kaptırdım.