Antep fıstığı dediğiniz olay, Şam fıstığının Gaziantep tarafından Antep fıstığı olarak Türkiye'de başarılı bir şekilde tescillendirilip markalaşmasıdır. Şam fıstığının ana vatanı Orta Doğu'dur. Türkiye'de Güney Doğu'da birçok ilde yetişir. En çok yetiştiği alan da Şanlıurfa'dır.

Gelelim Şam fıstığı diğer adıyla Antep fıstığının kalitesine.. Bölgenin en iyi fıstığı hangisi diye öğrenmek isteyenler, Nizip Fıstık Borsası ya da Gaziantep'teki fıstık borsasına sorup Şanlıurfa Halfeti, Bozova başta olmak üzere üretilen Urfa fıstığının fiyatını ve Gaziantep Araban, Nizip, Yavuzeli gibi yerlerde yetişen fıstığın fiyatlarını sorarak kalite fiyat endeksiyle hangisinin kaliteli olduğunu kavrayabilirler.

Gelelim Şemsettin ve Antep baklavacılarına..

Şimdi fıstık iki dönemde hasat edilir. Önce henüz yeşilken baklavalık olarak hasat edilir, buna kuş b*ku tabiri kullanılır. Bu baklavalıktır ve çok lezzetlidir. Baklavaya ayrı bir lezzet katar. İkinci hasat dönemi de, fıstığın olgunlaşıp kırmızı olduğu dönemde gerçekleşir. Kırmızı fıstık kurutulup satılır daha sonra kuru kırmızı kabuklu fıstık ve kavlatma fıstık olarak yemek için satışa sunulur. Şemsettin ve Antep baklavası arasında ne fark var diye sorarsanız birincisi lezzet farkı var. Gaziantep baklavası açık ara iyi.. Tabii Gaziantep baklavasının fiyatı da baya iyi.. Bu fiyat ve lezzet farkı nasıl oluşuyor derseniz, muhtemelen Gaziantep'teki baklavacılar baklavanın içinde %50 kuş b*ku dediğimiz baklavalık fıstığı kullanıyor gerisini kırmızı fıstığın içini kullanarak elde ediyor. Şemsettin ise, baklavada daha çok kırmızı fıstık içi kullanıyor diye düşünüyorum. Bu arada kuş b*ku fıstığın kilosu 250 ise, kırmızının kilosu 100 liradır. Baklavada kullanılan un, şeker, yağ, fıstık hepsi lezzetini ve kalitesini farklılaştırıyor. Eskiden baklavanın lezzetinde ustaların önemi vardı fakat son zamanlarda Antep baklavasına rağbetin yüksek olması nedeniyle ünlü baklavacıların çoğu seri üretime geçtiler bu yüzden bir çoğu fabrikasyondur lezzeti tartışılır olmuştur. En ünlü Gaziantep baklavacısı da, Şemsettin de baklavayı standartlarıyla yapmıyor bana göre çünkü sade yağ kullanıyoruz diyorlar ama sade yağ üretimi çok kısıtlı ve bu firmalarda üretilen baklavaların %5'ine ancak yetebilir. İşin özü herkes bir formül bulmuş satıyor, tadına ve bütçenize bakın hangisi hesaplıysa onu alın. Benim tatma imkanım yok, en kalitesini istiyorum diyorsanız;

1. Sırada Çulcuoğlu baklavalarını öneririm. Şanlıurfa'da usta eliyle hazırlanan çok özel bir baklavadır. Fabrikasyon değildir günlük 1-2 ton üretilmez maksimum 50-100 kg usta eller tarafından hazırlanır. Antep'te bu tarz da satış yapan kaldı mı bilmiyorum varsa o baklavacılar bildiğiniz Koçak, Güllüoğlu gibi bilinen markalara tercih edilebilir. Afiyet olsun.