Menelik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
E madem kendisi adam olsaydı da batırmasaydı o çiftliği, öyle kolaysa kendisi çok çalışıp kurtarsaydı. Ben de insan içine karıştığım zaman bu tarz insanlarla uğraşıyorum, yok çiftçi çalışmıyor yok çiftçi işi geliştirmiyor, yok devlet şöyle destek veriyor, yok çiftçi hakkı olmayanı alıyor vs.

Adama diyorum ki geçen sene 35.000 liraya ektiğim tarlayı 120.000 liraya ektim; "yav sen de 3 katına satarsın olur biter" görelim bakalım arpa 7 lira buğday 8,3 lira olacak mı? 2021'de 2020'ye göre maliyetler 2 kat artmıştı ama buğdayı sadece %25 farkla satabildik. Devlet dışardan 4,5-5 liraya aldığı buğdayı 2.6 liradan piyasaya sürüyor, çiftçi de mecbur o fiyata satıp maliyetin borcun altında ezilip bu işleri bırakıyor. Devlet dışarı gidip o fiyata alacağına 2-3 sene kendi çiftçisinden o şekilde alsın sonrasında çiftçi kendini kurtarır her yer ekilir, boş tarla kalmaz zaten fiyatlar oralara düşer.

E o zaman sen de pancar, patates ek diyor. Maliyetleri 3 katı artmışken nasıl cesaret edip o riskin altına girebilirim? Geçen sene 25.000 liraya aldığım römork şuan 60.000 lira geriye kalan ekipmanları siz hesap edin.

Sulama da yaparsam 170.000 lira + emek harcayıp riske girdiğim, 5 milyon lira değerindeki tarladan senede 200-250.000 lira kâr etme hayali kuruyorum. Bu işi bırakan çiftçi mi suçlu hakikaten?
Çok haklısınız, mubabbetin başında bana birini gösterdi (beyaz şapkalı amca)

Bunun 15 büyükbaşı 10 tanesi sağmal, 30 koyunu 20 keçisi vardı. Çok çalışkandı. Sabah 4 te kalkar gece 10 a kadar çalışır, sonra kahveye giderdi. Sonra ben ona sen bedavaya çalışıyorsun, başkasına çalışıyorsun dedim. Sonra bunu oyuna getirmişler her şeyini kaybetti. Dedi. Gerçi benim durumum ondan da kötü 3 tekerlekli motorunu gösterip bu bile benim üzerime değil, plaka çıkarmıyorum çıkarsam alacaklar diye eklemişti. (2 koltuk değneğiyle geziyor, rahatsızlığından dolayı)

Akıllanmıyoruz.