Tüm yorumları okudum fakat çok az doğru bilgiler verilmiş.
Hızla aklıma geleni dilimin döndüğünce yazayım.
1) Kira sözleşmeside 1Yıl yazıyor olması kiracının sözleşme süresi kiracı devam etmek isterse otomatik yenilenir.
2)Kiracı yasal zam oranına tabi olup mülk sahibine ödemesini gününde düzenli ödediği sürece 10YIL oturma hakkı var.
3)Genelde ev sahipleri kendilerini korumak için kiracıya tahliye taahhütnamesi imzalatır. ( Bu bile kendi başına büyük detay içerdiği için bu taahhütname ye geçersiz olur yada kiracı bilmediği için korkup çıkar uğraştırmaz)
4)Mülk sahibi ben oturacağım diye resmi ihtar çekerse eğer bu durumda kiracıyı çıkarma hakkı var.
5)Oturacağım diye çekilen ihtar sonrası kiracı evi boşaltıpında evine geçip oturmalı..
6) Kiracı evi boşaltı mülk sahibi başkasına kiraya verirse eğer.. Kiracı mülk sahibini dava eder ve kazanır.
7) Kiracı dava ederse kiracının en az 1yıllık kira bedeli ve nakliyat ücreti ve sayamayacağım bir çok bedel mülk sahibine tazminat ile ödetilir.
8) Kiracılı evi bir başkası aldı diyelim bu yularıda saydıklarım aynen geçerliliğini korur.
9) Yeni evi alacak kişi içinde kiracınolduğunu bilerek aldığı için tüm sorumluluğu birlikte almış olur.
10) Yeni alan kişi eğer ki kendi veya bakmakla yükülmü aile yakını var ise ve kendi yani yeni ev sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler oturacak ise bunu açıklamalı olarak noterden ihtarname çekmeli.
11) İhtarname çekilebilmesi içinde bazı süreleri kaçırmamalı.
12) İhtarname çekti diyelim eğer tahliye etmek için çektiği İhtarnamede yazan. Örneğin (evimde oturacağım) ifadesine uymayıp kiraya verirse yukardaki bahsettiğim ceza yeni mülk sahibi içinde geçerlidir.
Daha bir çok detay var saymadığım..
Şimdi bu konu uzar gider biliyorum
Fakat ortada karışık durum yok ev sahipleri bu piyasaya göre fiyat piyasanın çok altında kaldı diyebiliyor ama bu durumda kanun ev sahibini zaten koruyor..
Kiracı 5ci yılı doldurduysa eğer bu durumda mülk sahibi değer tespit davası açabiliyor ve güncel piyasa değerine yakın fiyat belirlenebiliyor.
Gayrimenkul kiraya vermek bir nevi yatırım yapmaktan farksızdır ve her yatırım bekleneni geri verecek kazandıracak diye bir durum söz konusu değildir.
Not: Ben hem kiraya veren ev sahibiyim vede kiracıyım..
Ev taşımak yeni eve geçmek eşyalarının uymayışı veya yeni ev aramak gibi gibi milyon sorunlar yaşanıyor.. Özellikle kirada olan ailenin okuyan çocukları var ise o semte tekrar ev bulabilme çabası ve okul değişikliği maddi ve manevi yıkımlar yaratır.
Kiraya verirken kesin oturmamaya niyet etmişseniz kiraya verin 1yıl veya 2 yıl sonra geri dönme ihtimalliniz varsa bunu kiraya vermeden kiracıya açık şekilde belirtin eğer rızası var ise evi tutar sonrasında kimse kimseye gönül koymamış olur.