diğer arkadaşlarında faydalanması amacıyla yazmak istedim
öncelikle kendi yorumlarımız önemli değil uygulama ne diyor buna bakmak lazım
Bu sistemdeki uygulamadan vergi dairelerinin nasıl faturalandırılacağı ile ilgili hiçkimsenin bilgisi ve haberi bile yook.
vergi dairesi başkanlıkları ve maliye danışma (189) hattını isteyen arkadaşlarda arayabilir. Konuyu detaylı bir şekilde izah ettikten sonra benim görüşüm ile ilgili aynı cevabı alacaklardır.
yasada tamda bu konu ile ilgili bir metin bulunmadığından dolayı buradaki uygulama özelge ile hareket edilmesi gereken konudur. Ancak benimde kanaatim ve bu kanaate istinaden yaptığım araştırma gereği
adsense gelirlerinin + kdv kesilmesi yönündedir. yani 1000 tl bankaya yatmış ise 1000+kdv = 1180 şeklinde faturanın kesilmesi gerekmektedir. Bunu normal yurtiçi bir satış gibi değerlendirmeyin.
Ama şu aşamada kdv dahil kesilen faturalar için yapılabilecek izahat ancak şu olur. "ben kazancım gereği hesabıma 1000 tl para yattı bende iç yüzde ayırıp bu şekilde faturalandırdım." Ama bu konu özellikli ve keyfiyete bağlı bir konu olmadığını ısrarla belirtmek isterim
Aslında daha ilginci asıl kanaatim ve olması gereken de KDV siz kesilmesidir. Çünkü burada hizmet ihracaatı vardır ancak maliye konunun özünü bilmediği için hizmetten yurtiçinde faydalanılmış olarak kabul etmektedir. Derinine inilirse bu kdv nin aslında iki kez ödendiği görülecektir. Yani çifte vergilendirilme söz konusudur. Bedeli kdv olarak devlete ödenen bir hizmet için birde site sahiplerinden ayrıca kdv istenmektedir.
Önerim adsense geliri olanlar kesinlikle özelge talep etmelidirler. Bana vergi dairesi başkanlığından cevap geldiği takdirde durumu tekrar bu konu altında paylaşacağım
saygılarımla
Bu adsense kazançlarındaki vergi konusu net değil aslında olması gereken 0 Kdv ama dersenki 1000+Kdv buda çok yanlış... Kdv satıcının devlet adına vergi toplaması dersek yanlış olmaz... Şimdi bu şahıs kimden kdv tahsil ediyor ki... Adsense kazançları için güzel bir düzenleme gelmesi lazım...