Kendimi onlarla kıyaslamıyorum tabii ama mülk sahiplerinin şeytanlaştırılmasını da anlamış değilim. Şeytan olanları var tabii buna itirazım yok ama gerek medyada gerekse hukuk dünyasında ilginç şeyler gözüme çarpıyor.
Geçen Facebookta bir avukatın videosunu izledim, Avukatın birisi ev sahibi sizi hiç bir şekilde atamaz başlığı attığı video da, hukuku lastik gibi uzatarak, farklı yöntemlerle nasıl mülk sahibini kiracının mağdur edeceğinin tüyolarını veriyordu. Adalet arayışını değil, kendi müşterisi nasıl karlı çıkartacağını anlatıyordu kısaca. Türkiye'nin gerçeği bu.
Benim 2 tane kiracım var. 2019 yılında verdiğim emlak vergisi, 1.200 TL, bu sene verdiğim 3.600 TL. Aracım için verdiğim yıllık vergi, kasko vs 2019 yılında 1.300 TL 2021 yılında 2.600 TL, normalde düşüyor olması lazımdı ama öyle olmadı.
2019 yılında Kuzey Marmara Otoyolundan geçerken verdiğim ücret yanılmıyorsam 36 TL idi, 2 hafta önce geçtim bir yerde 70 çektiğini hatırlıyorum, yine Sakarya çıkışında 20-30 TL aldı , yani 90 TL.
Elektrik, su, gaz 2019 yılında ortalama aylık kışın 600 falan geliyordu hepsine bu sene kışın 1.800 - 1.600 civarı verdim. 1.5 yıldır Asus ZenBook almaya çalışıyordum fiyatı 2 katına çıktı 20 bin TL'yi aştı, vazgeçtim. Alamıyorum ve bunun gibi sizin de hayatınızda paranız yetmediği için mutlaka vazgeçtiğiniz pek çok şeyden ben de vaz geçiyorum.
Lafı şuraya getireceğin.
2019 yılında Sakarya'nın Serdivan ilçesinde 1 dönüm arasa fiyatı 100 bin TL civarıydı şimdi 400 bini aştı. 2019 yılında Beykozda kiraladığım daiereye 1.300 TL veriyordum şuan 3.500 TL ye bağ evleri veriyorlar sadece. Mutlaka sizin hayatınızda da böyle örnekler vardır.
Herşeye %100 , %200, 300 zam geliyor. Kimsenin elinden birşey gelmiyor, çünkü kimsenin gücü yetmiyor. Mesela ben hiç avukat görmedim sigara zammını mahkemeye vereni elektrik, su zammını, vergileri. Ama kira konusunda gelince herkes aslan kesiliyor.
Benim iddam şu değil biz de kiralara %100-200 zam yapalım.
Ben bu sene kira artışı yaparken TUİK'in açıkladığı rakamların altında zam yaptım, çünkü adamların onu bile karşılayacak gücü yok. 10 seneden fazladır esnaf bu insanlar. Ülke gerçeği ile TÜİK'in açıkladığı rakamlar gerçekçi olmamasına rağmen millet onu bile ödeyecek durumda değil.
Bugün 10 - 20 bin TL nin üzerinde kira veren esnaf veya şirketleri TÜİK rakamlarına göre zam yapın bakalım Türkiye'de buna itiraz etmeyecek kaç firma kalıyor, bu rakam % 1 bile değildir.
Ev kiraları da öyle. Bugün İstanbulun varoşlarında bile 2.500 - 3.000 TL den aşağı kira yok. TÜİK rakamlarına göre zam yapılsa kaç kişi eyvallah der o zamma? Çoğu diyemez. Asgari ücrete bile oransal olarak ciddi zam yapıldı ama kirada yok.
Yani bu sorun böyle çözülmez. Mülk sahibi şeytanlaştırıp kiracıyı korumaya geçmek veya kiracıyı gelir kapısı görüp sömürmek. Bu sorun böyle çözülmez, adalet her iki taraf için işlemeli. Sorunun adil çözümü olmalı her iki taraf için.
! Tüm KİRACILARIN ve KİRACI Tanıdığı Olanların Dikkatine !
Hepimizin gündemi hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı. Mevcut ekonomik krizin bedelini zaten zar zor geçinmeye çalışan, kazandığı 260 DOLAR paranın önemli bir kısmını barınma ihtiyacına ayıran kiracılar ödemek zorunda değildir. Dünyanın hiçbir yerinde garanti yatırım diye bir şey yoktur, gayrimenkul de bir yatırım aracıdır ve riskleri vardır.
Hiçbir ev sahibi yetkili kurumlarca belirlenen zam oranının üstünde zam yapamaz.
5 Yıldan önce kira tespit davası açamaz.
10 Yıldan önce GEREKÇESİZ bir şekilde sizi evden tahliye edemez.
Kendisi veya o meşhur Almanya'daki kızı gelip yerleşecekse bile size bu gerekçeli ihtarı çekmek zorunda, sizi çıkartıp tekrar kiraya veremez eğer verirse size tazminat hakkı doğar.
Size ne kadar baskı yaparlarsa yapsınlar evinizden çıkmayın. Dışarısı savaş alanı gibi çıktığınız taktirde yeni gireceğiniz ev 2 katı fiyatta olacak + olarak taşınma masraflarına değinmiyorum bile.
Kiranızı düzenli olarak banka hesabına göndermeye ve açıklama kısmına kira ödemesi yazmaya dikkat edin. Sözleşmen bitti hadi çık derlerse de kulak asmayın ödemelere devam ettiğiniz müddetçe sözleşmeniz uzar.
Bu zor zamanlarda çevrenizde çıkarılma baskısıyla karşı karşıya kalan kiracılara da yardımcı ve destek olun.