Bu mutlak zaten fakat; hayatta takdir edersin ki katarakt olursam nasıl öderim diye düşünmekle geçmez

Birlikte çalışılarak baş başa yapılabilir ondan bahsediyorum. Arkadaş paran yoksa evlenmeyeceksin demiş ona istinaden söyledim.
O konuda o kadar sert olamayacağım fakat evliliği sevgi ve finansal birliktelik açısından profesyonel değerlendirip gelir, gider ve gerçekleştirilecekler konusunda net olunmazsa faydadan çok zarar ve sorun yaşanmaya çok müsait. Bu sırf asgari ücret değil her maaş grubu için geçerli. Bir kere evleniyoruz diye maddi durum ve imkanlar belliyken her şey sıfır olsun, güzelinden olsun, bir kez geliyoruz, bir kez evleniyoruz diye mobilyalara, saça, etkinliklere inanılmaz paralar harcamak maddi anlamda da çok ciddi bir yük. Bu maddi ve uzun vadeli gerçekliğin farkında olup en sade, en minimal ve düşük masraflı etkinlikler - organizasyonlar ile sevdiği insanlar ile hayatlarını birleştiren insanlara değil eleştirim. Asgari ücretle minimal, gerçekçi düğün - beklentilerle mutlu mesut yaşayan tanıdığım insanlarda var, çok daha fazlasını kazanıp beklentileri ve gelirleri tutturamayıp maddi - manevi kendini mutsuzluğa, olumsuz karamsarlığa sokan tanıdığım insanlarda var.
Hayatta her şeyi hesaplamaya çalışıp her şeye karşı inanılmaz hazırlıklı, korumacı olmaya çalışmak insanı takıntı, hastalık sahibi yapar bu yapılmamalı fakat kişinin kendisi ve çevresi için zaman ve maddi anlamda güvencesi olabilmeli.
Küçüklüğümden beri çalışmayı ve çalışmaya karşı önyargılı biriydim fakat iş denen kavram insanın hayatının en önemli parametresi. İlerleme, çalışırken manevi - maddi kazandırdığı kadar kişinin manevi, maddi gelişimi kadar iş bir insana ne kadar özgürlük ve gelişim imkanı sağlıyorsa o iş, o kişinin en önemli ve en faydalı parametresidir gerçekliğindeyim artık. Bir iş yerinde veya bir işte - sektörde kişi elinden gelenin en iyisi için her türlü fedakarlığı yaptığında 2-3...gibi misli büyüme, maddi ilerleme elde edemeyip devlet gibi olası sağlık, fiziksel sorunlarda da sen 3-6 ay çalışamasan da seni açta bırakmam maaşını veririm demiyorsa o iş ve işyeri doğru, faydalı değildir.