Bu nasıl bir mantıktır.. İnsanlara gülmeyi mutluluğu belirli kalıplara sokarak yasaklayıp, geride güler yüz bekliyoruz.
Milyon doları olup birbirinin yüzüne nalet gelsin diyen eşler tanıyorum.. Her şey para değil.
Hocam her şey para değil ama sağlık, ulaşım, giyim, iletişim, beslenme her şeyin kalitesini ekonomik gücün çok önemli düzeyde etkiliyor. Kişi kendisinin psikolojik ve biyolojik gelişimi için maddi birikim ve gelir açısından kendisini ciddi düzeyde güvenceye alamadan başkasına bunları seviyede sağlayabilir? Kenarda veya aylık kazancında yeri geldiğinde devlet hastanesinde diş, göz, burun ameliyatı olamayıp özelde olmak zorunda kaldığında 20 bin TL, 30 bin TL denildiğinde insan kendisinden bile feragat etmemek zorunda kalıyorken başkası ile bu sorunlar ne düzeyde, ne şekilde çözülebilir?
Bugün katarak ameliyatı, kaliteli lensler ile 20-30 bin TL.
Devlette yoğunluktan ve ekipman - personel yetersizliğinden yapılamayan ağız ve diş tedavilerinin özelde bir seansı, uygulaması 600-700 TL.
Annem içinde benim içinde kaç kere devlet hastanesine gittik dolgu, çürük için sağolsunlar ellerinden geleni yaptılar fakat diş eti erimesi, kayması, diş dökülmesi gibi ciddi şeylere karşı devlet hastanelerinin yoğunluktan ve eksikliklerden yapabilecekleri bir şey olmadığından özele gitmek zorundasın. Kenarda paran yoksa, aylık kazancın iyi değilse patronun, tanıdıklarının bile söylemlerine karşı duruşun, özgüvenin farklı oluyor.
Ben şuan psikolojik sebeplerle kendini işsiz bırakmış bir birey olarak söylüyorum bunları fakat şunu unutmamalıyız para her şey değildir, mutluluğun sağlayıcısı değildir fakat ülkelerin - şirketlerin bağımsızlığı gibi kişinin iradesinin, gücünün bağımsızlığı - imkanları açısından oldukça önemli bir parametredir. İnsanın kazancının düşük olmasının diğer önemli bir parametresi de olası küçülme de dışarda kalan olma tehlikesini de ne yazık ki barındırıyor. Son 10 yıllık süreçte uluslararası ekonomi ile entegrasyonda yaşadığımız ve adapte olamadığımız sorunlar ile asgari ücret kavramı ülkemizde ne yazık ki çok yaygınlaştı fakat Asgari ücret benim gibi 20-25'li yaşlardaki gençlerin hayata başlama, atılma ücreti olmalı hayata bir ömür boyu tutunmaya çalışırken alacağı tutar değil.
Bilgisayar Mühendisi arkadaşım üniversitede ayrı şehirde, yaşarken geçimini sağlayabilmek için stajında gerçekten yazılım üzerine asgari ücretten düşük bir ücretle çalışıyordu. Şuan o emeğinin karşılığını 10-15 bin TL gibi maaşlarla ve ilerleme imkanı ile geri alıyor.