TL olarak kimsenin iş yapmadığını artık biliyoruz ama bu TL teşvik paketi biraz bunu frenledi ne kadar frenler bilinmez. Afganistanda istikrar yok, güvenlik yok niye yatırım yapsınlar. Suriye'de Türkiye'nin kontrolünde olan yerlere yatırımlar başladı çünkü güven duyulan bir ülke konumundayız. Elbap PTT şubesi bile açıldı geçenlerde konuda yazmıştım kargo gönderdim yurtiçi tarifesiyle.
Hocam mülteci konusunda ciddi anlamda eksiklerimiz var gerçekten çok haklısınız. istihdamın da şu anda çoğunu onlar dolduruyor. çünkü kayıt dışı çalışıyorlar üretim devam ediyor ve işsizlik artıyor. Sigorta stopaj ve diğer yardımları devletimiz arttırmazsa yerli çalışan da kalmayacak yakında.
Faiz konusunda ise size katılmıyorum. Erken alınmış bir karar olduğunu da düşünmüyorum. Birçok ülkede faizler düşürülüp yatırıma teşvik zorlaması var faizle para kazanılması kırılgan bir ekonomi oluşturuyor.
Ben yurtdışından ekonomik saldırıların olduğunu halen savunuyorum. Türkiye daha kötü durumdayken bu kadar üzerimize gelmiyorlardı çünkü umurlarında değildi, Türkiye ne zaman ses çıkarmaya başladı (uluslar arası platformlarda neredeyse her alanda sesimiz duyuluyor ve güçlü adımlar atıyoruz) o zaman başladı saldırılar.
Hocam sözünüzü faiz konusunda balla kesmek istiyorum birkaç şey eklemek istiyorum
Basit bir örnekle açıklamak isterim
Faizi devletin arttırması gerekir nedeni şu evet faiz ile yatırım ters orantılıdır yani faiz %5 olursa insanlar parasını faize yatırmak yerine birşeylere yatırılar
Faiz %90 olursa insanlar yatırım yapıp risk almaktansa faize parasını koyup paralar kazanırlar ama bu nasıl ülkelerde olur ?
İstikrarlı güvenilir ülkelerde sen sabah dolar 18 TL ile uyanıp bir sabah 11 TL görebiliyorsun yada çok basit papaz olayı vs bir siyasi olayda doların 2-3 katına 1 haftada çıktığını görebiliryorsun.
Bu ülkede birşeylerin sabit olmadığını ve güven olmadığını gösterir.
Ülke güvenilir bir düzende gitse birşeyler bir anda üçürüm olarak artık azalmasa siz haklısınız ama bu ülke o ülke değil maalesef.
O yüzden faiz fikrinize katılmıyorum ama fikrinize saygı duyuyorum son olarak faiz kararın yanlış olmasını mevduatlı hesap dolar artışı kadar vs gibi değişik bir yöntemle dengelenmeye çalışmasından da anlayabilirsiniz hocam direk faizi arttıracağım diyip kendine ters düşmemek için bu şekilde yine faizin yüksek olduğu dolaylı olarak arttığı sisteme geçildi
İyi haftalar dilerim - son olarak ricam buraya kadar okudu iseniz imzamdaki youtube kanalına abone olmanızdır