Bütün suç çiftçilerinmiş gibi yorumlar yapılmış, bence en az suçlu olan çiftçiler. Şöyle ki;
İlaç zaralı denmiş, öyle bişey yok. Gübre ve tarım ilaçları doğru şekilde ve uygun miktarlarda kullanıldığı zaman hiç bir sakıncası olmaz. Eczanede binlerce çeşit ilaç var, başı ağrıyan bir kutu antibiyotik içerse elbette zararlı! Ama gidip bir adet ağrı kesici alır içerse faydalı. Bir konuda çok fazla bilgi kirliliği var: GDO zararlı! Yok öyle bir şey! Doğru şekilde işlem yapılırsa faydalı. Bugün günde 100 kilo süt veren inek varsa, meyve sebze yetiştiricileri en verimli ürün cinsine ulaşabiliyorsa, 100 yıl öncesine göre aynı alandan 5-10 kat fazla ürün elde ediliyorsa GDO faydalı demektir. Mesele nasıl kullandığın! Türkiyede üretimden tedarik zincirine kadar herkes asgari eğitimden bile uzak, çoğu kanun/kural prosedür icabı mış gibi yapılarak atlanıyor, bu da denetlenmiyor.
Ek olarak, gıda ürünlerinde ilaçlama sadece yetiştirme esnasında uygulanmıyor, stoklama ve nakliye esnasında da koruma amaçlı ilaçlama yapılır. Tarladan toplandıktan sonra günlerce depolarda tutualn, sonra gemi/tır ile günlerce yolculuk yapıp tüketiciye ulaşan gıda ürünleri pek çok defa ilaçlanır. Yurtdışına giden ürünlerde "fimigasyon" firmaları aracılığıyla ilaçlama yapılır. İşin ehli olmayan yanlış ilaçlama yapar, bu da ürüne yada tüketene zararlıdır. Mesela yurtdışına giden ürünlerde kimi zaman üretim sonrasında koruma amaçlı yapılan (yanlış) ilaçlama sebebiyle ürünler geri iade edilmekte. Sonra bunlar iç piyasaya sürülmekte. Özellikle Rusya vb eski sosyalist ülkelerde çok ciddi denetimler var gıda konusunda. Bizim pazarlardaki ürünlerin yarıdan fazlası o denetimlerden geçmez!
Sonuç olarak; hata/eksiklik üretim ve tüketim sisteminin her aşamasında mevcut.
Çözüm olarak üretimde büyük kolektif çiftliklerde devlet denetiminde ve desteğinde bilinçli bir üretim, sonrasında depolama ve nakliye esnasında aynı şekilde sıkı denetimler gerekli. Kapitalizmde devletler vatandaşların sağlığına bile önem vermiyor, hasta olana sağlığı parayla satıyor, domatesin sağlığını mı düşünecek

Sağlıklı gıda üretimi için devletçi/kamucu üretim şart, önceliği şirketlerin karı olan kapitalizm yerine, öncelik yurttaşların nitelikli yaşamı olan sosyalist bir düzen şart.