mryvz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam üstüne alınma ben senin konuna ek yaptım.
Kul hakkı mevzusu genel manada herkes anlasın diye.
Yoksa kur korumalu mevduatta milletin parasını çatır çatır zenginler alıyor. Bu vatandaşın hakkı yetimin hakkı fakirin hakkı.
Zengin parası var diye kur şokuna fakirleşmeye karşı bu mevduatla fakirleri kendine kalkan yapabiliyor.
Diğer her konuda aynı fikirdeyiz. Laf sokma kesinlikle yok.

Teşekkür ederim nezaketiniz için. Kur korumalı konusunda kesinlikle aynı fikirdeyiz, inanç olarak değil mantık olarak baktığımızda zaten kabul edilemez bir şey, yıllar önce 3. sınıf ekonomist geçinenler benzer önerileri yapmıştı, dolar basamıyorsak dolara endeksli bir şeyler yapalım ki insanlar dolar almasın stratejilerine gülüp geçiyorduk ama yaptılar, üstelik bütçe hazırlandığında buraya bir ödenek ayrılmadığı için kur korumalının faturasını sosyal yardım fonundan ödedikleri söyleniyor. Onun dışında benim gözümde bankalar ticarethanedir, parası olanlar ile paraya ihtiyacı olanları buluşturan bir aracı kurumdur, faiz / kredi karını ve zararını kendileri karşılamaları gerekir çünkü bir ticaret dönüyor, ticaret risk işidir. Burada Merkez Bankası herhangi bir ticaret yapmadığı halde zenginlerin zararını karşılıyor, üstelik fakirlerin vergisi ile. En başından beri yasal faizin %30 lara gelmesini gerektiğini savundum, o zaman enflasyon bu kadar artmayacaktı ve paranın alım gücü bu kadar düşmeyecekti, dolar çıldırmayacaktı, bu kadar para basılmak zorunda kalınmayacaktı.

Nereden bakarsan bak beceriksizce bir yönetim şeklinin kurbanlarıyız. Kimse faizin müptelası değildir, burada amaç enflasyondan korunmak zaten. Ben bugün 100 liram ile 10 tas çorba içebiliyorsam ve bu parayı hiçbir yere yatırmadan seneye aynı 100 liram ile yine 10 tas çorba içmemi sağlayacaklarsa faizle dövizle onunla bununla şahsen işim olmaz, çoğu kişinin olmaz. Fakat durum bu değil, bugün 10 tas çorba seneye 4e inecek, faize yatırsa en azından 5 olacak, döviz alsa veya döviz korumalıya geçse muhtemelen 8-9 tas çorba içebilecek çok etkilenmemiş olacak, herkes bir şekilde parasını korumanın, daha doğrusu parasının alım gücünü korumanın peşinde. 1400 sene önce insanlar 10 deve verip seneye 11 deve geri alıyorlarmış, burada bir haksız zenginleşme söz konusu. Bizde ise bugün 10 çorba içtiğimiz parayı bankaya koyup senesine 11 çorba parası çıkmadığına göre burada bir kavram karmaşası var demektir. Mevcut yönetimin bu mantıkla ekonomiyi düzeltmesini beklemiyorum, bu enflasyonda %1 faiz ile kredi verilmesini de asla desteklemiyorum. İndirsinler enflasyonu %10 ' a, versinler krediyi %11 le ma herkesin cebinde para olsun, alım gücü olsun, enflasyondan bu derece korkmasın, işte o zaman konut konusunda gerçekten ihtiyacı olanlar ihtiyaçlarını karşılayabilirler.