Geçmiş olsun hocam. Maalesef günümüzde duygusal ilişkiler sağlam temeller üzerine kurulamıyor çoğu durumda. Çünkü insanımız birikimsiz. hayata dair, insana dair, doğaya dair "cahil" yetişiyoruz. Özellikle son 40-50 yıldır nitelik iyice azaldı insan ilişkilerinde. Acayip bir tüketim çılgınlığı yaşıyoruz, tam bir tüketim toplumu olduk. İlişkileri de market alışverişi gibi yaşıyoruz maalesef. Bir reyondan aldığımız ürünü az ileride "daha uygun" gördüğümüz bir ürüne değiştiğimiz gibi, ilişkileri de değişiyoruz.
Burada elbette kişilerin ahlak anlayışı da önemli ancak temel sebep ikili ilişkilerin (evlilik yada sevgililik) nasıl anlamlandırıldığı, nasıl kurulduğu, nasıl devam ettiği, toplumsal beklentiler ve yüklenen roller vb vb pek çok konuda yanlışlar silsilesinin içinde yaşamak zorunda oluşumuzdan kaynaklı. İnsan aşık olur, 3-4 yıl sürer en fazla aşk, ama o aşkın yerine zamanla sevgiyi, saygıyı, karşılıklı birlikte olma iredesini koyamayınca ilişkiler de bitiyor.
bana göre evlilik kurumunun kendisi yanlış zaten, o ayrı konu. Hiç kimse bir başkasına aşık oldu ve onunla birlikte olmak istiyor diye "ömür boyu" o kişiyle olmak zorunda değil. Ama başka türlüsü de günümüz koşullarında ve toplumsal yapısında pek mümkün değil gibi.