BTC ve diğer riskli finansal varlıklardaki düşüşün en büyük sebeplerinden bazıları dünyadaki merkez bankalarının uzun bir süreden sonra ilk kez hep birlikte faiz arttırmaya ve/veya bilanço daraltmaya gitmesidir. Herkesin anlayacağı şekliyle artık değirmenin suyunu kesmeye ve ucuz krediyi piyasadan çekmeye başlıyorlar. Eğer riskli varlıkları kovalayacak likidite azalırsa, o zaman biçilen değerde azalacaktır.

FED 2008'den bu yana ki özellikle 2020'deki korona kriziyle birlikte inanılmaz boyutlara ulaşan miktarda parayı ucuz fiyattan piyasalara (ucuz kredi) enjekte etti. Bu süreçte FED'in bilanço büyüklüğü 900 Milyar $'dan 9 trilyon dolara çıktı. Tabii ki bu yüzden de basılan ve dağıtılan paralar ile tüm piyasalarda büyük balonlar oluştu. Buna en büyük öncülük edenler kripto paralar ve hisse senetleridir.

Ben bir yazılımcı olarak blokchain ve kripto paraların büyük bir geleceği olduğunu düşünüyorum. Ancak öte yandan dünyanın şu anda bulunduğu savaşlar ve krizler dolayısıyla da bir bitcoin'e 30-40-50-60K$ fiyat biçilmesinin veya ape coin'in 27$'a alıcı bulmasınında aslında bir balon olduğunu düşünen taraftayım. Peki neden? Çünkü; hem çok volatiller (değişkenler/oynaklar), hem de daha ne yazık ki hayatımıza tam anlamıyla entegre olmadılar. Mesela; bir bitcoin ile şu anda bulunduğum ülke veya şehirdeki marketten alışveriş yapamıyorum. Saklamak istesem bir günde %10 değer kaybedebiliyor... Biz her ne kadar Türk Lirası için bu durumlara alışmış olsak da bir Amerikalı veya Avrupalının bunu kabul etmesini bekleyemeyiz.

Bir yatırımcı ve trader olarak sizlere önerebileceğim bu süreçte piyasalarda çok dikkatli adımlar atmanızdır. Son günlerde gelen derin satışlar bizlere arkaplanda kötü şeylerin olduğunu ve belki de bazı büyük fon veya bankaların zor durumda olduğunu anlatıyor. Özellikle bitcoin'in 39.5K'dan 35K'ya bir asansör misali düşmesi ve o aralıkta 100 milyonlarca $'lık alım emirlerini ezip geçmesi hiç hayra alamet değildi. Dün gece yine aynı şekilde milyonlarca $'lık alımlar çok daha büyük satışlar ile geri bastırıldı....