işin komiği ilaç yapan bir kısım taktığı maske de yetersiz kendini zehirliyor bu işler ne olacak bilmiyorum ama aldığım üründe hangi ilaç kullanılmış bilmek istiyorum.
Hocam maskenin fazla faydası yok. Yani takan çiftçi yok. Ziraai ilaç uzun süre maruz kalmadigin sürece veya doğrudan içmediğim sürece insanı zehirlemez. Zehirlenen çiftçiler genelde rüzgarlı havalarda ilaç atıyor. Rüzgarlı havada ilaç atılmaz. Urunlere hangi ilaç atıldığını tam anlamıyla öğrenmeniz imkansız hocam. Turkiyede bir sürü tarla var ki her tarlaya her ürüne hatta aynı ürüne farklı yerlerde farklı ilaçlar atilmakta. Bunu takip etmek imkansız. Sizin istediğiniz anca söyle olur her çiftçi ilaç atmadan önce başında bi yetkili beklemeli ve bunu Kayıt altına almalı. Böyle bi imkan var mı? Bence imkansız.
Ayrıca arkadaşlar şunu da belirtmek istiyorum Türkiye de ilaçsız ürün yetiştirmek neredeyse imkansız. Tohumların genetigiyle oynayali hiç bir ürün ilaçsız yetişmiyor. Ya kurt yiyor ya ürünün yaprakları kuruyor ya sinek yiyor ya basıra mahvediyor ürünleri. Yani ilaç atmadan inanın 1 ta e ürün zor yetişir. Örneğin ayva yetiştiriciliği. O kadar çok ilaç atılıyor ki o ilacı atmazsan ayvanin dışı harika görünüyor ama içi çürümüş bu dediğim çoğu üründe geçerli. Pamukta öyle mesela ilaç atmazsan kırmızı örümcek denilen böcek pamuğun gelişmesini engelliyor. Yani binlerce örnek verilebilinir bunlara
Şunu da eklicem domates akşam dalinda yeşil ermemis bi ilaç sıkıyorsun sabah kıpkırmızı olmuş (= bunu genelde seralarda yapıyor daha fazla ürün elde etmek için ki bu domatesler şaka gibi ama toprakta da yetişmiyor. Özel bi şeyi var tam bilmiyorum toprak olmayan bi şey onun içinde büyüyüp meyve veriyor gerisini siz düşünün