mülteciler yüzünden fiyatlar böyle diyoruz ama malesef biz de onlardan beteriz. emlakçı olacak soysuzlar (tabi ki içlerinde iyileri de var) yüzünden bu piyasa bu hale geldi. ev sahibi sahibindene koymuş evi 400 e emlakçı arıyor gel ben senin evini satayım hem de daha fazla fiyata diyor 600 700 den koyuyor. bu ülkenin insanıda akıllanmaz. kendi bacağımza sıkıyoruz.
Mülteciler son 1 yılda gelmedi ki. Şu an mesela diyorum 10 milyon mülteci varsa en fazla 1 milyonu son 1 yılda geldi. Kısaca bu argüman boş.
Gelelim diğer artırıcı etmene. Kur ve maliyetler arttı; Kısmen doğru. Çünkü kur ve maliyetler %100 civarı artarken, ev fiyatları %200+ arttı.
Şu an daha çok tuttuğunu öpme mantığı var. Emlakçılar ve müteahhitler kazandık mı kazandık gözüyle bakıyor. Sonra faizler artar ya da aşırı bir stagflasyona girilir, senelerce bu fiyatlardan satamayız diye fiyatları şişirdikçe şişiriyor.
Bir de tabi yabancıya satış var. Bir sitede bir daire ederinin %50 fazlasına yabancıya satıldığı anda diğer tüm ilanların fiyatları o seviyeye çıkartıyor.
Ben şuna benzetiyorum. Bir sene soğan fiyatları artar. Herkes 1 sene sonra soğan eker ama soğan bolluğundan fiyatlar yarısına düşer. Ev maliyetleri belirli bir seviye de sabitlendiği anda, yeni ev yapımları son sürat başlayacaktır.
Ayrıca ben bu sene rekor düşük evlenme oranı ve üniversite öğrecilerinin kendi yaşadığı yer harici tercih yapmayacağını düşünüyorum. Yeni evli ya da öğrenci olanlar bu fiyatlarla ne ev alır ne de ev kiralar.