Merhaba, yakın zamanda sistemimi yükselteceğim. Açıkçası bu sefer almışken harbi iyi bir şeyler alıp senelerce kullanmak istiyorum. Native iOS development üzerine çalıştığımdan, uzun yıllar kullanabileceğimden ve en önemlisi 2. elde değer kaybının az olacağını bildiğimden Mac almayı tercih ediyorum.
(Hackintosh gibi bir alternatif olduğunu biliyorum.)

Yaklaşık 45.000₺ - 50.000₺ bütçem var. Çok abartı gelebilir, fakat bunu bir yatırım olarak düşünün. Köşe başındaki dükkanı almaktan pek farkı yok.

Bilgisayarı oldukça ağır kullanacağım. Üst üste emulatörler açıp production aşamasına en yakın sonuçları alabilmek adına tüm bu programlar açıkken sanal makine açıp içine CentOS kurup onunla da web server başlatacağım. Zaman zaman da Discord üzerinden ekran paylaşımı yapmam gerekecek. Normal bir kullanıcı için MAC tarafında 16GB RAM fazlasıyla yeterli, fakat dediğim gibi hem almışken uzun yıllar kullanmak istiyorum hem de çok ağır kullanıyorum. Dolayısıyla her türlü 32GB RAM’ e yükselteceğim. (Mac için ciddi fazla bir miktar biliyorum.)

1. Seçenek:
Mac Studio’ nun base modelini alıp üstüne güzel 2K 27inç bir monitör alıp buna ek olarak güzel bir klavye, mouse seti dizmek.

https://www.apple.com/tr-edu/shop/bu...-bellek-512gb#

2. Seçenek:
Sadece MacBook PRO 16” alıp gerekli yükseltmeleri yapmak. (Bu seçenekte monitör veya klavye gibi unsurlara bütçe ayıramam. 14” çok küçük, aradaki fiyat farkı da az. Dolayısıyla 14” düşünmüyorum.)

https://www.apple.com/tr-edu/shop/bu...kli-gpu-512gb#

Burada karar vermem gereken şey sanırım laptop almanın bana kazandıracağı avantajlar. Başka başka ortamlarda çalışmak harika olabilir. Şirkete bilgisayarımı götürüp orada da kendi sistemimde çalışmak ya da bir arkadaşım bir yere çağırdığında hemen çantama atıp yanına gidebilmem güzel olabilir. Daha sonra nasıl olsa monitör falan alınır.

Fakat korkuyorum, özellikle şu dönemde elimde 50.000₺’ lik bilgisayar ile dışarı çıkmak ne kadar mantıklı? Çok ciddi bir yatırım yapıyorum, kötü bir senaryoda elimdeki her şeyi kaybedebilirim. Dolayısıyla karar veremiyorum. Kaçırdığım bir nokta var mı? Varsa yardımcı olabilir misiniz?