"...Server-Side yani sunucu tarafına yük bindirmeden..." ne demek? süreç server-side ilerliyor zaten.
"Örneğin Javascript/jQuery ile JSON data parçalayabiliyorsun ama hiç javascript bilmeyen birisi bu işi yaparken zorlanacaktır." burada örnekte gibi python bilmeyen birisi pyscript kullanamayacak!
pyscript kabaca python kodlarını html üzerinden çalıştırmanıza yarayan temelinde javascript olan basit bi framework.
javascript'i bitirecek ya da kıyaslanacak bi "dil" değil.
iyi forumlar.
Süreç server-side ilerlemiyor. Client-Side tarafında ilerliyor bu kütüphane/teknoloji için.
Bkz:
https://www.argenova.com.tr/webassembly-nedir
Kesinlikle yukarıdaki makaleyi okumalısınız. Siteye gitmek istemezseniz aşağıya sizin için makaleden alıntı bırakıyorum;
Alıntı
WebAssembly (WASM) basit bir makine modeli ve kapsamlı bir spesifikasyona sahip çalıştırılabilir bir formattır. Taşınabilir, kompakt ve yerel hızlarda veya buna yakın hızlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
WebAssembly, yerel benzeri yüksek performans, daha az bellek kullanımı ve farklı platformlara taşınabilirlik için oluşturulmuş düşük seviyeli bir ikili formattır.
WebAssembly, herhangi bir dil için bir derleme hedefi olacak şekilde tasarlanmıştır, JavaScript bunlardan sadece biridir. Yani diğer diller tarafından kullanılabilir.
WebAssembly uygulamalarının JavaScript uygulamalarının yerini alması amaçlanmadığını belirtmek gerekir. Bunun yerine, WebAssembly'ı JavaScript'e eşlik eden bir ürün olarak düşünmek daha doğru olur.
Yazılım geliştiriciler, oyunlar, müzik akışı, video düzenleme ve CAD uygulamaları gibi yoğun performans gerektiren kullanım durumları için WebAssembly'ı düşünmelidir.
Ayrıca bkz:
https://en.wikipedia.org/wiki/WebAssembly
Temelinde Javascript olan basit bir framework demişsiniz ama öyle değil. Eğer konu içerisinde paylaştığım linklere ve proje detayına bakarsanız öyle olmadığını göreceksiniz.
TypeScript ve WebAssembly var temelinde.
Yani Javascript, TypeScript'in teknolojisini kullanan bir dil. Bu da Javascript'e bir alternatif olarak yola çıkmışlar. Ne kadar başarılı olurlar tartışılır ama böyle varolan bir teknolojiyi "yok kardeşim basit js tabanlı bir dil" diye geçiştirmek de sizin gibi "Full-Stack"
developer bir bireye yakışmıyor.
Kullanırsınız ya da kullanmazsınız ama bunu kullanacak şirketler elbette olacak. Önemli olan gelişen teknolojiye uyum sağlamak.
Bu tarz bir slogan abartıya kaçmış
Hocam bir yerde bu şekilde bahsedilmişti. Ona istinaden bu şekilde attım ki en azından hedefledikleri şey bu :')
Yukarıda arkadaşın bahsettiği gibi tıpkı. Vue.js olayından örnek vereyim bende, fw olarak sloganları mevcut ama uygulama aşamasında sadece laravel ile kurabiye gibi kıtlayabiliyorsun ne kadar fw acaba? Web sektörünün %90 vue.js yi laravel dışında x bir back-end ile deneyimlemiyor, bunu yapmak banada saçma geliyor zaten. Javascriptin gerçek evrimleştiği bir taraf varki, react ve react native bunlar önümüzdeki onlarca yıl javascriptin ölümsüz olacağının kuvvetli kanıtlarıdır.
Hocam detaylı açıkladım. Buradaki amaç "Python ve HTML/CSS bil, gerisi bizde" gibi algıladım ben. Yani belli bir standart oluşturmak istiyorlar. React veya VueJS JavaScript tabanlı. Bu kütüphane/teknoloji ise WebAssembly ve TypeScript tabanlı. TypeScript ise Javascript'i de kapsayan daha geniş bir teknoloji.
Özellikle şu linkteki resmi blog yazısını okumanızı tavsiye ederim;
https://engineering.anaconda.com/202...-pyscript.html