Bu islam düşmanlığı lafı da islamcıların dilinden düşmüyor. Elbette herkes inancını yetire getirmeli, ibadetini yapmalı. Ve mümkünse de bunları yaparken başkalarını rahatsız etmeden, başkalarının hakkını gasp etmeden yapmalı. Bu konuda da insanlar birbirlerine gerektiğinde tolerans göstermeli, anlayışla karşılamalı. Ama herkes açısından öyle olmalı bu!
Kimse islam dostu olmak zorunda değil, islam düşmanlığı dediğiniz şey ise başka dini inancı olanlar için belki geçerli olabilir, benim herhangi bir dini inancım yok. Yükses sesten rahatsız olmak normal bir tepki, ama sizin tepkiniz hiç de normal değil. Türkiyede büyükşehirde söylediğiniz gibi, yükses sesten rahatsız olmayacağınız bir ev bulmak maalesef pek mümkün değil. Çünkü bu bir devlet politikası. Ev tutarken zaten hepimizin o kadar çok seçeneği de olmuyor, bütçemiz neye yeterse, boş ev nerede bulursak orayı tutuyoruz.
Yüksek sesten rahatsızlık meselesine iktidarın ayrımcı yaklaşımını anlatmaya çalıştım, orada kişisel bir ithamda bulunmadım, sonuçta kişiler belirlemiyor yasal mevzuatı, siyasi iktidar belirliyor. Modernlik konusunda da kriter içki içilmesi yada içilmemesi değil, içki içilmesine nasıl yaklaşıldığı. Mesela az önce "islam düşmanı" ithamında bulunduz ya, sırf yükses ses rahatsızlık verici dediğim için, burada bir düşmanlık yok çünkü ben kimse namaz kılmasın, cami olmasın, ezan okunmasın demiyorum. Ama içki düşmanlığı diye bir şey var ki, gerçekten de modern hayata düşman olmakla eş. Ben de ayda yılda bir içerim, içki içilmesi çok iyi çok güzel diyerek savunmam da. Ama içki içenlere düşmanlık etmem, içki içilmesinden rahatsız olmam. Bu forumda içki zamları ile ilgili başlıkta "zıkkım içsinler, oh ne güzel olmuş vb yorumlar yapan dinci arkadaşlar vardı, tam da içki ve modern hayata düşmanlık budur!
Yoksa bana ne kimin neye, nasıl inandığından, nasıl ibadet ettiğinden. Herkes istediği gibi inansın, istediği gibi ibadetini yapsın, hatta devlet bunu garanti etsin. Ama aynı zamanda inanmayanların inanmama özgürlüğünü, inananların başkalarını rahatsız etmemesini ve herkesin istediği gibi inanabilmesini, ibadet edebilmesini de garanti altına almalı. Ama hiç bir zaman öyle olmuyor, bir din/inanç tüm topluma aynı biçimde dayatılıyor. Bugün bu ülkede dindar insanlar da özgürce inançlarını yaşayamıyor, çünkü onlara da tek bir inanç dayatılıyor, çünkü dini inanç siyasetin, ticaretin konusu haline gelmiş durumda. X partisi dışında hiç kimse inançlı değil, x partisi dışındaki herkesin inancı yanlış, x partisini destekleyenler dışındaki herkesin inancı eksik, kusurlu, yanlış...