Yani benim yazdığım haberler çok geniş hocam atıyorum Bilim kurulu yeni kararlar yayınlamıştır ben de bunun yazısını yazarım ama sonuçta bazı şeyleri değiştiremem haber aynı kalmak zorun bu sefer de yanlış bilgiye girer. Bundan dolayı dedim hani internete ilk atanın olmuyor demi o yazı sonuçta.
Haberin alındığı kaynağı kontrol edin. Devletin yayımladığı bir kurul kararını asıl kaynağını belirtmek suretiyle kullanırsanız intihal olacağını sanmıyorum çünkü bu zaten kamuya duyurulmak için yayımlanmış bir yazıdır. Fakat bunu diyelim sadece Anadolu Ajansı geçmiş ise o zaman sözcükleri değiştirseniz bile telife takılabilirsiniz. Onun yerine bu tür durumlarda şerh yaparak teliften kaçmanın imkânı olabilir. Mesela Covid ile ilgili bazı kararlar yayımlanmış ve bunlardan birisi maskenin artık kullanılmayacağı olmuşsa haberden kısa bir alıntı ile bununla ilgili yorum yazısı yazabilirsiniz. Yorum yazarken de yanlış bilgi vermemek için bir-iki akademik makaleden kısa alıntı yapıp kaynağını belirtebilirsiniz. Belki birçok durumda sözcükleri değiştirerek yayımlamanın problem olmayacağını düşünebilirsiniz, belki çoğunlukla da problem olmayacaktır. Fakat hiç ummadığınız bir yazıdan dolayı telif davası ile karşılaşabilirsiniz. Bir de "bunu yapan çok var" diye düşünerek hareket etmeyin. Çünkü çok kişinin aynı suçu işliyor olması bir suçu suç olmaktan çıkarmaz.