onlinecihan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yıllarca Suriye’lilerin gelmesinden şikayetçi olduk ama biraz gerçekçi olalım buda bir gerçek, gelen Suriye’lilerin %95’i Anası, bacısı, karısı, kızı ve tüm ailesiyle beraber kaçıp geldiler yani bir aile olarak hep bir arada… Ama Afganlara Pakistan’lılara bakıyoruz hayatında kadın saçı görmemiş insanlar karılarını kızlarını ülkelerine Talabani zihniyetine bırakıp Türkiye’ye kaçtılar ve hergün sosyal medyada iğrenç sapıklıklarını duyup okuyarak görüyoruz… Bu şahıslar Suriye’lilerden çok daha büyük problem…

Yaşadığım memleketime 10 yıl evel Suriye’den ailesiyle beraber gelmiş olanlar var, çok yakın arkadaşımın firmasında çalışıyor 3 tanesi. Sanayi sitesinde oto tamirci kalfası olarak. Gündüzleri bazen müsait olunca arkadaşın yanına uğrarım sohbet muhabbet derken bu elemanlarlada konuşurum. Adamlar Türkçe’yi ana dilleri gibi sökmüşler, çoğunun en az 5 çocuğu olmuş.

Bu çocuklar Türkiye’de doğduğu için Tr kimliği almış, iş güçleri yerinde hiç geri dönmek istemiyorlar.. İş yerleri açanlar var, lüx oto alım satımı yapanlar, süpermarket açanlar, oto tamirci açanlar ( kaporta,boya,motor vs ) cep telefoncu açanlar vsvs derken bayağı esnaflaştılar.. Devletin tüm imkanlarındanda faydalanıyorlar, hastane, eğitim, yardım vs… Bu kadar imkan sağlanan insanlar bu olanakları bırakıp hayatta geri dönmezler ve zaten çoğuda dönmeyi hiç bir şekilde düşünmüyor…
Geçici koruma kapsamında ülkemizde doğanlar tc kimliği veya vatandaşlığına sahip olamıyor gibi birşey okumuştum ilginç