Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
Güneş dünya etrafında döner demiyor. Her biri bir yörüngede hareket eder diyor.
Uzaya çıkmak imkansız demiyor. Gücünüz yetiyorsa göklerin hududunu geçin diyor. Yani göklerden sonraki aleme geçebiliyorsanız buyrun diyor.
Ay nur yani ışık kaynağıdır demiyor. Ay'ı nur kaynağı yapan Allah'tır diyor. Yani güneşi yaradan da, ışığını ay'a yansıtıp gece ve gündüz oluşurken gecenin ışık kaynağı olarak Ay'ı yaradan O'dur diyor.
Kainattan önce yaratıldı demiyor, kainata yani göğe emir veriyor. Gelin dünyanın üzerine oturun diyor. Bu yüzden sonra göğü arşın üzerine oturttu şeklinde tercüme ediliyor.
Yeri ve göğü yaradanın bunları tutması kadar doğal ne olabilir? Bilimsel olarak yer çekiminin varlığı ya da farklı atmosferlerdeki gazların görevi bunları Allah'ın yaratmadığı anlamına gelmiyor.
diye tevil edebilirim.
Bu yazdıklarım başkaları tarafından çürütülebilir. Tartışılabilir. Herkes istediği şekilde anlar. Önemli olan anlamayı istemek.
Benim bu tür konularda tek bakış açım var, Allah'a ve Rasulune itaat ettim. Ondan geleni kabul ettim. Her şeyin mantıklı bir açıklaması olmayabilir. Bugün olmayan yarın olabilir. Erken yapılmış açıklamalar yanılabilir, yanıltabilir.
Eğer her şeyi ispat edebiliyor olsaydık cennetin veya cehennemin ne önemi olacaktı? Görünen veya bilinen, zaten isbatı olan şeye iman edeceksek ödülün veya cezanın ne anlamı olacaktı?
Tekrar ediyorum şahsi yorumlarımdır.
Selamlar