hukukcumuhendis adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
o zaman hocam yani web siteleri içinde %15 uygulanıyor diyebilir miyiz?

Bir hukukçu olarak kendi değerlendirmem;

Bir hukuk kuralı lafzi ve gai-amaçsal yorum ile yorumlanabilir. lafzi yorum yapacak olursak direk lafa bakarız aşağıdaki maddede kişisel internet sitesi diyor.. yani burada da asıl ve yan anlam çıkar.. asıl anlam direk ilk akla gelen anlamıyla kişiye ait web siteleri işte, dümdüz.. ancak cümleyi devam ettirirsek ".....kişisel internet siteleri.....gibi etkileşim amaçlı içeriğin ikincil ve yan hizmet olarak sunulduğu platformlar....uygulanmayacaktır." bu cümleden şu sonuca varırız, kişisel internet siteleri derken kastedilen kelimenin yan anlamıyla aslında web sitenin kişiye ait olması değil (zaten her web sitesi gerçek veya tüzel bir kişiye aittir) kişiye özgü kişinin yaptığı işe ait olması.. örneğin avukatlık siteleri... aslında kişinin yaptığı işe ait ancak içerde ikincil ve yan hizmet olarak etkileşim amaçlı makale emsal karar gibi bilgi metinleri var...

öte yandan hukuk kuralının gai-amaçsal yorumunu yapacak olursak yine ifadede dikkat çeken "etkileşim amaçlı içerik" istisnaya tabi, bunu ikinci plana atmayan web sitesi istisnaya tabi olmalıdır. öte yandan kurallara bütüncül bakıldığında da web sitesinin ayrı tutulması net bir şekilde eğreti duracak ve kuralların amacına aykırı olacak.

"....kişisel internet siteleri, elektronik ticaret siteleri, haber siteleri gibi etkileşim amaçlı içeriğin ikincil ve yan hizmet olarak sunulduğu platformlarda faaliyette bulunan kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için mezkûr istisna hükümleri uygulanmayacaktır." ibaresi var ben burada kişisel internet sitesi örneğini şöyle anlıyorum. örneğin avukatlara ait siteler oralarda makale içerikler oluşturulsa da bunlar bu maddede geçtiği gibi etkileşim amaçlı içerik ve bu ikincil ve yan hizmet olarak sunuluyor... ama mesela genel kültür içeirkleri oluşturulan web sitesinde oluşturulan içerik ikincil ve yan bir iş değil esaslı bir sosyal içerik amaç tamamen o metnin etkileşim alması...
Aşağıdaki yemek tarifi örneğindeki lafa bakarak asıl ve yan anlamı kolayca çıkarabiliriz aslında.

Örnek 12: Mükellef (J), kişisel internet sitesinde yemek tarifleri vermekte ve yemeklerin yapılışına ilişkin videolar yayınlamaktadır. Mükellefin faaliyette bulunduğu kişisel internet sitesinin belirli alanlarında reklamlar yayınlanmakta ve yayınlanan bu reklamlardan kazanç elde edilmektedir. Sadece belirli bir kısmında sosyal etkileşim amaçlı içeriğe yer veren kişisel internet sitelerinin sosyal ağ sağlayıcıları kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından mükellefin kişisel internet sitesi aracılığıyla elde ettiği kazanç istisna kapsamında değerlendirilemeyecektir.

Ayrıca istisna sosyal ağların kendisine değil sosyal ağlar üzerinden içerik paylaşan sosyal içerik üreticilerine geliyor. Sosyal ağların elde etmiş olduğu gelirler ne kanunda ne tebliğde istisna kapsamında değil. Örneğin Youtube, İnstagram, blogger vs... kendi içerik paylaşıp bundan gelir elde ederse bu istisna kapsamında değil.

Ayrıca Kanun: "İstisnaya ilişkin şartların taşınmadığının tespit edilmesi halinde eksik tahakkuk etmiş olan vergi, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur" diyor.

ncare adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İstisna ile ilgili Ocak ayında baya tartışma döndü forumda. Web sitelerinin dahil olmadığın dair yazılar vardı ki @pdmuhcelebi; de böyle demiş. Açıp yasayı okudum dersem yalan olur ama tecrübemi paylaşmak isterim.

Vergi dairesine gittim.
İnternet ortamından gelir elde ettiğimi ve istisna belgesi istediğimi söyledim.
İstisnadan yararlanmak istediğime dair dilekçe yazdırdılar.
Dilekçeyi memura vermeye gittim. Memurun masasında kodların yazdığı bir not vardı.
1XXXX: Youtube İçerik ... ürtecisi.
2XXXX: Mobil uygulama, web siteleri ....
Memur ne yaptığımı sordu. Web sitem/uygulamalar üzerinden gelir elde ediyorum dedim. 2XXXX kodunu dilekçeye not aldı.
1-2 gün içinde e-tebligat ile istisna belgemi aldım. Ziraat'e gittim hesabı açtılar. 4-5 bankaya sordum öncesinde Halkbank dahil bilgileri yoktu.
Son olarak hesap açtıktan sonra ayrıca vergi dairesine IBAN'ı bildirmen gerekiyor.
Buradaki "2XXXX: Mobil uygulama, web siteleri ...." web siteleri olarak tanımlanan kod, blogger, tumblr vs... gibi web sosyal ağları üzerinden yapılan, sosyal paylaşımlardan elde edilen gelirler ile ilgili.