Kültür yaratmış bir davranış bu. Yeşilçam filmlerinde de izliyorum, fiyatlara zam geldiği için esnafı eziyorlar, üreticiye kötü davranıyorlar. Aynı şey bugün stokçulara da yapılıyor. Türk lirası, adamın elindeki maldan daha hızlı değer kaybediyorsa adam ne yapsın? Stokçuluk spekülatif bir harekettir ve yasalara göre suç mudur bilmiyorum ama suç olması çok büyük saçmalıktır. Çünkü bunlar düşen ekonominin sebebi değil sonucu.
Konutlara verilen elektrik neden sanayiye verilen elektrikten daha ucuz? Tam tersi olması gerekmez mi? Elektriği daha ucuza alınca mı ekonomimiz büyüyor yoksa sanayi daha fazla mal üretince mi?
Üretimde olan elektrik trifaze aslında ev elektriğinden daha ucuzdur. yani o makinaları 220 ile zaten çalıştıramazsınız ama çalıştırdığınızı düşünürsek yaklaşık 20-40 katı elektrik faturası öderdiniz. Bu zamları çok kullanıp milleti kazıklayan çok firma var. 9 yıl sanayi sitesinde yöneticilik yaptım öncesinde +3 yıl daha da vardı. halen görüşürüm esnafla .Bende üretim yapıyorum. Biz hep çok şükür kazanıyoruz mantığı ile ilerliyoruz. sarı 37 liraydı şu anda 145 lira. ona göre kardan azaltıyoruz mümkün olduğunca en az kar oranı koyarak sürümden kazanıyoruz. Krizden çok fırsat çıkarıp düze çıktık. Stokçuluk elbette suç ve hak yemektir. Patatesleri yerel seçimlerde stoklayanlar sonra "devlet bizden malımızı alsın" diyerek kameralar karşısında ağladı. Acımamak lazımdı o ayrı.
Ekonomiyi sadece kendinize göre yorumlayamazsınız. Sizin yaptığınız her zam size dolaylı olarak tekrar zam olarak geri döner. Benim sattığım ürün 100 liraysa 200 yaptığımda parçacı da diyor ki sen çok kazandın (maliyeti olmadığı halde) şimdi ben de sana zam yaptım. Yeni bunun ucu bucağı yok. komünist düzen de olmadığı için serbest piyasaya borsa ile müdahale edebiliyorsunuz.
Bim de çalışan bir arkadaşımız var (konumunu söylemeyeyim) "hiç satmadığımız kadar yağ satışı yapıyoruz, bende anlamadım pahalı olduğu halde satılıyor" diyor. kriz var fakat bu krizi parası olan fırsata çevirip stok yapıyor stok dönüp dolaşıp piyasaya pahalılık olarak geri dönüyor, 2 liraya aldığını adam toptandan 5 liradan tekrar piyasaya sürüyor.