İçinde bulunduğumuz koşullara göre değil sektörün içinde bulunduğu koşullara göre karşılaştırıyorum. Ayrıca bundan 15 sene öncede yurtdışındaki bir veri merkezinde remote hands işleminin saatlik ücreti 150-200 dolardı, günümüzde de aynı. Sektörün içerisinde 2005 yılından bu yana bulunan biri olarak, sektörün içinde bulunduğu koşullarak göre konuşursak 2022 yılında bir backup sunucusu hazırlamak, standart bir web hosting sunucusu hazırlamaktan 2-3 kat daha maliyetli. Bu sektörde kullanılan bütün ekipman,yazılım ve donanım aygıtları doviz ile temin ediliyor. Yedeği kullanılabilir şekilde sağlam sağlamak hem sorumluluk hemde maddiyat gerektiren bir işlem. Her gün yada her hafta periyodik olarak yedek alınması ayrıca sunucuların ve disklerin kullanım ömrünü kısaltan bir hadise. Tüm bunların çerçevesinde bir hosting firmasının bu işlem karşılığında bir ücret istemesi gayet normal.
İşi bilmeyen yedeği kuramayan birini varsayalım bu kişi yedeğe geri dönmek için bir makaleden destek almaz veya yetkililerden destek almadan nasıl geri dönüş yapabilir şahsen ben para ile hizmet aldım ama benden para istemeden önce makale iletebilirdi bu adımları takip edin şeklinde
2. Konu ise ben her gün yedek alacağım turhosta girip geri yükleme istediğim de para isteniyor o zaman bir zahmet günlük yedekleri de alsınlar