Turkic adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Zaten seçimlere de hile karıştırıldığı iddia ediliyor. Yahut milletvekillerinin birçoğu kendi fikrine göre değil genel başkanının fikrine göre oy kullanıyor. E-devletten yapılan oylamada değişiklik yapılıp yapılmadığı şüphesi de şeffaf listeleme ile bertaraf edilebilir. İnsanların adresleri ve adları açıkça yazılmaz ama mesela şu sokakta oy sayısı şu kadar, şu seçeneğe verilen oy şu kadar gibi açıklanır; her vatandaşa TC kimlik numarası gibi bir de kod numarası verilir, vatandaş sisteme girdiği zaman kendi sokağındaki oylara bakar, kendi kod numarasını bulur ve karşısında verdiği oyun ne olduğunu görebilir vs. Bu kod numaralarının kime ait olduğu açıkça ilan edilmez herkes kendisininkini bilir. Yani böyle bir şey yapmaya niyet olduktan sonra bir şekilde bunun için formüller bulunabilir.
Ben kendim yazılım mühendisiyim. 10 yılı aşkın süredir yaptığım programları obfuscator aracı programım ile şifrelerim. Yani ben bile kendi şifreleme yöntemlerimi yaptım ama buna rağmen profesyonel kişiler tarafından çok rahatlıkla kırılabiliyor. Kısaca insan yapımı hiçbir şey kırılmaz değildir. İstediğiniz kadar formül bulun, onu yapın şunu engelleyin mutlaka biri çıkar ve o sistemi kandırır. Bu hileyi ya sistemi yöneten yapar, ya da dışarıdan müdahale ile. Fikir güzel katılıyorum ve desteklerim lakin bunun önüne geçmek için oldukça güvenilir insan bulmak şart. Sonuçta bu sistem tek başına kendi kendini yönetemez. Okey sistem yazarsın yapay zekaya entegre edersin felan ama sonuçta bunu da kandırmak kolay.