Hocam elimde bi video serisi var onun her dilde halini toplamaya çalışıyorum , translate den aradığım dillerde çevirip aramalarda o dilde kaynakları buluyorum fakat o dil mi değil ? Çünkü çok benziyorlar emin olamıyorum
O zaman şöyle söyleyebilirim.
Siz Türkçeyi zaten biliyorsunuz. Azericeyi nasıl ayırırsınız? İmla ve telaffuz farkından, dahası eklerden. Yani başlıyorum ~ başlayıram gibi. Yahut çox (çoh), yox (yoh), qara (gara) gibi bazı sözcüklerden de yakalayabilirsiniz. Farklı bir lehçe mesela Özbekçe söz konusu olduğunda Özbekçede ünlü uyumu bulunmuyor ve o'ya yakın telaffuz edilen bir a sesi bulunuyor. Olmak yerine bo'lmoq (bolmak) kullanılıyor. Türkmencede uzun ünlüler bulunuyor, s'ler ve z'ler daima peltek.
Almancayı ich (ih), dich (dih), sein (zayn) gibi bazı sözcüklerden yakalayabilirsiniz. İtalyanca dediğim gibi sözcük sonunda bulunan ünlülerden ve vurgunun genellikle sondan bir önceki hecede bulunasından (mesela pasta sözcüğü geçiyorsa pâsta gibi ilk a uzun). İspanyolca ile İtalyanca, Fransızcaya kıyasla birbirine daha çok benziyor. Bunları birbirinden ayırmanın basit yolu İspanyolcada sert h sesi vardır (Azericedeki x gibi) ve İtalyancada tz sesi vardır. Yani kısacası biraz ses, biraz şekil, biraz da kelime bilgisi ile ayırt edilebilir.