ziynetorg adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ellerinize sağlık, güzel yazı olmuş...
Teşekkür ederim
Ne demek hocam güzel yorumlarınız için ben teşekkür ederim.

Paramedik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
vergi vermek için can atıyoruz ah bi devlet görse bak elin devletinde şirket kurup vergi verme hevesimiz bile var

oysa işler kolaylaşsa ülkedeki gençleri geçtim tüm dünyada herkes Türkiye'de şirket açıp vergi ödeyebilir.

internet üzerinden düşük kazançlar için bir düzenleme gelmeli
Gerçekten öyle bu işler ülkemizde kolay olsa kimse gidip ingiltere falan uğraşmaz kendi ülkesinde halleder.

DrawnHouse adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yazı için çok teşekkürler hocam. Benim de birkaç aydır araştırmam var bu konuda. Eksik kaldığım konu, muhasebe ve vergi konusu. Aşağıda daha da detaylandıracağım.

Wordpress ve Woocommerce ile dijital ürün (tasarımlarımı) satacağım bir web sitesi kurdum. Ödeme yöntemi hariç, site hazır. Ödeme yöntemi olarak ya sadece Stripe, ya da Stripe ve PayPal'ı beraber kullanacağım.

Türkiye'de Paypal ve Stripe açma yöntemlerini kullanıp da ileride hesabımın kapatılması, paramı çekememem gibi sorunlarla uğraşmak istemiyorum. Hem de işler ticari kullanımlar için olacak, bir ürün 50 dolar civarında olacak. Fatura da kesmek, şirket olarak gözükmek ve müşterilere güven vermek istiyorum.

Şunu da sormak istiyorum. Türkiye'de yaşayıp da İngiltere'de limited şirketi açanların Paypal hesaplarının Paypal tarafından kapatıldığı gibi yazılar okudum, bu konuda tecrübesi olan var mı? Stripe'da da böyle bir durum mevcut mu? İki ödeme yöntemini de kaybedersem şirketi boşuna kurmuş olacağım çünkü.

Neyse çok uzatmayayım, şirket kurulumu için ben de aracı şirket düşünüyorum ama bu firmalardan eksik bilgiler alıyorum. 2-3 aydır araştırma yapıyorum. Aşağıya madde madde yazacağım.

- - - - - - - - - - - - -

Eksiğim ya da yanlışım varsa beni bilgilendirebilir misiniz?

Biz eğer kendimiz şirket kurmak istersek:

1- https://www.gov.uk/limited-company-f...r-your-company Şirket kurulumu için linkten kayıt olup, sonunda 12 pound ödüyoruz. (Adres kısmını 6. maddeye yazdım ama şirket kurulumu öncesinde Registed Address ve Director's Address satın alıyoruz.) Bu konu hakkında Youtube'da Türkçe bir video da var.

2- UTR kodu ve aktivasyonu. Şirket kurulduktan sonra birkaç hafta içinde 10 haneli UTR (Benzersiz Vergi Mükellefi Referans) kodu geliyormuş. Bu linkten bu kod ile aktivasyon yapılması gerekiyormuş: https://www.gov.uk/register-for-self.../self-employed
Sanırsam buradan Government Gateway user ID ve şifremiz ile giriş yapıp yapacağız: https://www.access.service.gov.uk/login/signin/creds
Buna bir ücret ödüyor muyuz acaba? Bilgi bulamadım. Bu UTR kodu, vergi beyan edeceğimiz zaman gerekliymiş.

3- Ben sitemde ödeme alacağım ve fatura keseceğim için, Checkout kısmında müşterinin adres, şirket ismi, telefon numarası gibi bilgilerini alıyorum. Bu sebeple ICO'ya (Information Commissioner’s Office) kaydolmam gerekiyormuş. https://ico.org.uk/for-organisations...-fee/register/ Buradan kayıt olup 40 pound ödemem gerekiyor ve her sene bu ödemeyi yapıp yenilemem gerekiyor.

4- Her sene Confirmation Status (eskiden Annual Return deniyormuş), yani Onay Beyanı veriyoruz. Bilgilerimizin (adresler vs) güncel olduğunu vs onaylayıp bildiriyoruz. Ya da değişiklik varsa bildiriyoruz, yani doğruluğunu onaylıyoruz. Bunun için her sene 13 pound ödüyoruz. Buradan START NOW diyerek giriş yapıp yapıyoruz: https://www.gov.uk/file-your-confirm...ompanies-house

5- Muhasebe ve vergi konusu. Ödeyeceğim vergi sadece kurumlar vergisi (şu an için az para kazanacağımı varsayarak). Şirketin net karının %19'u.
Bunu nasıl ödüyoruz, nereye ödüyoruz, nasıl beyan ediyoruz? Bu konuda pek bilgi bulamadım. Şirket kurulumu yapan firmalar, muhasebe programları veriyormuş ama bu işlem basit mi? Ben atıyorum, yılda 100 satış anca yapacağım. 100 tane fatura diyelim. Kendim kolayca yapabilir miyim? Bu konu şu anda bende eksik kaldı.

6- Adres konusu. Şirket kurulumu yapan bir firmanın sitesinde açtıkları şirketlerin isimleri vardı. Bir kısmına İngiltere'nin resmi sitesinden baktım. Şirket adresleri ve directors adresleri hepsinin aynı. Bu normal bir şey mi? https://www.registeredaddress.co.uk/ Böyle bir site buldum misal. Bu gibi siteler de mi herkese aynı adresi veriyor? Bu normal bir şey mi? Herkes böyle mi yapıyor? Ya da önerebileceğiniz, uygun fiyatlı siteler neler adres konusunda?

Maddi olarak sıkıntılı bir dönemde olduğum için ince eleyip sık dokuyup, her şeyi öğrenip girmek istiyorum bu yola.

- - - - - - - - - - - - - - -

Buraya da aşamaları özet geçeyim, önce 2 tane adres hizmeti alıyoruz (birisi registered address, diğeri director's address), sonra 1. maddedeki linkten bilgileri girip şirket kurulumunu tamamlayıp 12 pound ödüyoruz, sonra 3 ay içinde UTR aktivasyonu yapıyoruz. Eğer satış yapıyorsak, müşteri bilgisi topladığımız için ICO'ya kaydolup her sene 40 pound ödüyoruz. Her sene ayrıca Onay Beyanı (Confirmation Statement) veriyoruz ve 13 pound ödüyoruz her sene buna. Ve adres hizmetleri genelde yıllık veriliyor, her sene adres hizmetimizi yeniliyoruz ya da başka yerden yeni adres alırsak bunu bildiriyoruz.

Her sene ödeyeceğimiz sabit ücretler, adres hizmetleri, confirmation statement (onay beyanı) ve müşteri verisi topluyorsak (satış yapıyorsak vs) ico'ya kaydolmak. (Adres ücreti + 13 pound + 40 pound)

- - - - - - - - - - - - - - -

Vergi, muhasebe konusunda bilgi alabilir miyim hocam? Muhasebeyi nasıl tutuyoruz? Hangi linkte nasıl bildiriyoruz? Hangi tarihlerde ödüyoruz? Bu konu bende eksik kaldı.

Ve yazınızda bahsettiğiniz gibi, kimse kimseye yardım etmiyor. Bilgiler için çok teşekkürler. Vakit buldukça ek bilgiler verirseniz takipte olacağım.
Hocam öncelikle paypal ve stripe konusuna gelirsek sizin bir şirketiniz olduğu için ve düzenli faturanızı vs. kestiğiniz için normal şartlarda bir sıkıntı olmaz. Amazon dropshipping yapan arkadaşlardan duyduğum kadarıyla paypal konusunda bazen sıkıntı olabiliyormuş ama stripe ile ilgili sorun yaşayanı duymadım. Ben zaten shopify işi yaptığım için stripe hiç sorun çıkarmadı.

Kendi başına şirket kurma konusuna hakim değilim yazımda belirttiğim gibi o kısımları Türk şirket halletti UTR vs. onlar aldı. Şirket adresleri falan da hep bu 1stformations tarzı sitelerin adresi, ingilterede yaşamayan herkes şirketleri oralardan kuruyor.

Muhasebe kısmını çok süper olmasa bile bildiğim kadarıyla en kısa zamanda anlatmayı düşünüyorum.