@datafex;
Sabahtan beridir herkesin soruları ile ilgilenmeye çalışıyorum. Herkese cevap verip bu konu hakkında ayrı ayrı bilgilendirmeler yapıyorum. Bu sebeple tahmin edersiniz ki çok yoruldum ve bazı uçuk kaçık şeyleri görmezden geliyorum.
Olayı kendi açınızdan gerçekten çok güzel özetlemişsiniz. Tarafsız bir yorum olmuş ve derin analizler sonucu bu yorumu yaptığınız çok belli oluyor.
Yazılan şeylerde o kadar çelişkiler var, o kadar uçuk kaçık teoriler var ki kimsenin kalbini kırmamak için, hiç bir şey demiyorum sabahtan beridir. Olay artık pembe diziye döndü.
Bende kendime yazılımcı diyorum, o yüzden size şöyle açıklayayım;
- Framework biliyorsunuzdur, bu framework'lerın içinde bazı yazılımcılar kendi iskeletlerini oluşturuyor. Framework bazlı bir açık çıktığında ise sorunu, framework yerine o framework'ün üstüne giydirilen yazılıma atmak gerçekten art niyetli bir davranış ki ben bunun açıklamasını yapıyorum.
- Veri tabanı sorgusu ile ssh üzerinden bağlanıp rm -rf komutları vs çalıştırmak gerçekten her kişinin yapacağı bir şey değil. Dünya'da bir ilktir ve belki bana özel çıkmıştır bu açık.
Bu konuları daha fazla da uzatmayacağım. Çünkü ben ne desem ama şöyle yapmıştılar, ama böyle olmuştu deneceği için ve günah keçisi olarak ben seçildiğim için kendimi yormama gerek yok.
Bir yazılımcı olarak şunu bilmiyorsunuz ki, herhangi bir yazılımda bir açığın ayyuka çıkması için o açığın kullanılması gerekiyor. 1000 tane yazılım elemanı olan şirketler bile sistemlerinde açık olduğunu, açık kullanıldıktan sonra anlıyor. Ki siz diyorsunuz ki bana açığı olmadan önce bulmalısınız, para veriyorlarsa vs vs. Gerçekten bu yazdıklarınız ile daha önce bir yazılım yaptığınızdan şüpheliyim.
Ben, açık kaynak kodlu bir yazılımı alıp üstüne bazı özellikler ekledim. Firmalar ise bu özellikler için bana ücret ödedi. Yani beni alakadar eden eklediğim bu özellikler. Komple Framework'ü, Açık kaynak olan yazılımı nerede ne sorun var ise hepsini bana bağlamak gerçekten çok Ahlaklı bir davranış.
Benim burada yaptığım bir hata var ise o da firmalara "frameworkünüzü güncel tutun" diye uyarıda bulunmamam. Bunun haricinde benim sorumluluğumda olan bir şey yok.
Daha da gerçekten cevap vermeyeceğim. Bu konuda muhatap alınabilecek tek türk ben olduğum için böyle bir linç girişiminde bulunuluyor bunun farkındayım. Aksini iddia ediyorsanız da problem değil.
Sorun yaşayan firmalara tekrardan geçmiş olsun. Umarım herkes artık elini vicdanına koyabilir diyerek, herhangi bir tartışmaya katılmıyorum.
Herkese iyi geceler.