Merhaba,
Açıkçası ben bu sorunun AutoVM kaynaklı olacağını sanmıyorum. Bizim tahminimizce bu sorun VCenter taraflı. Aylar önce VCenter zaten bu açık gerekli belgeleri paylaştı ama çoğu firma hiç umursamadı. Umursamadığı yetmezmiş gibi VCenter' ı dışarıya açık tutmaya devam ettiler. Açık kaynağı ve nasıl çözüleceği
https://kb.vmware.com/s/article/87081 burada mevcut. AutoVM' de açık var denilen kod 2020 de paylaşılmış. AutoVM i çok kullanan var ve 2 yılda bence bu çoktan patlardı. Ek olarak bu AutoVM de sözde olan açık sunucu silmeye yetecek bir açık gibi görünmüyor. Daha önce VCenter açığını bizde yaşadık ve tahminimizce zarar gören firmanın sorunu VCenter ile alakalıdır. Bana göre suç biraz AutoVM ' e yıkılıyor çünkü ortada hiç bir şey yok sadece bir konu var bu kadar onun harici destekleyen hiç bir belge yok. Ama VCenter' da böyle bir açık olduğuna dair resmi bir yazı ve fix bile mevcut. Bu sorunu aylar önce bizzat biz yaşadık. Şükür bizim verilerimize bir şey olmadı ama VCenter taraflı açık yüzündendi. Biz sıfırdan VCenter 6.7 kurup update yaptık güncellediğimiz sürüm "vCenter Server 6.5 Update 3s, build 19261680" olandı yani VCenter' ın
https://kb.vmware.com/s/article/87081 konusunda yer alan bu sorun bu sürümde çözüldü dediği sürümü de kurduk fakat yine hacklendi. Bu sefer konudaki .py dosyalarını uyguladık ve sorun çözüldü. VCenter' ı dışarıya açık olan var ise son sürüme güncellemiş olsa bile girip bu konuda ki "Verify the changes" alanını inceleyip test etsin. Dediğim gibi biz son güncelleme yapmamıza rağmen hala açık devam ediyordu ve script ile kapatmıştık. Bence zarar gören firmanın da yaşadığı olay bu AutoVM de açık var girdiler vs. bize göre çokta mantıklı gelmiyor.
Merhaba hocam, konu mantıklı gelmesi değil. framework tarafında vuln tespit edildi ilgili firmadan ayrıntılı destek alabilirsiniz. Bu konunun açılmasının tek sebebi ise bu sabah yaşanan tatsız olayın başkalarınında yaşamamsını sağlamak. VCenter tarafına gelicek olursak o taraf zaten 2021 aralıktan beridir log4j açığıyla piyasada. Teşekkürler iyi akşamlar dilerim.