Bütün insanlar tabii ki eşit hocam. Herkes düzgün bir eğitim alma hakkına sahip olursa okuyup insanlığa daha faydalı işler yapmak için çalışır. Afrikadaki siyahi insan fiziksel olarak senden üstün, belki bilmiyorsun.
Sosyalizmde "mal" olmaz, ürün olur. Piyasa olmayacağı için ucuz pahalı diye bişey de olmaz.
Doktoru doktor yapan şey insanlığın ortak bilgi birikimidir, ona okuma olanağı sağlayan toplumdur. Kimse kendi kendine doktor olmaz, kendisinden önce yuzbinlerce bilim insanının biriktirdiği ortak bilgiyle, toplumun sağladığı eğitim hakkıyla doktor olur. Onun doktorlugu da insanlığa hizmet etmektir.
Sosyalist ülkeler de dünya genelindeki piyasaya tabi mecburen. Tüm dünya Sosyalist olana kadar kapitalist ülkelerle ticaret yapmak, piyasa koşullarına kısmen tabi olmak gerekebilir.
yahu şu olayı bir türlü anlamıyorum, diyelim ki bir türk, çok iyi eğitim almış ülkesine çok büyük katkılar sunuyor, ama sen onu kalkıp karnını doyuracak kadar ilme bile sahip olmayan afrikalılarla bir tutuyorsun. Yasalar önünde hepimiz eşitiz, ama eşitliğin adalet olmadığını da herkes biliyor.
Sömürü kısmına gelelim, eğer sen bilgisayar üretiyorsan, dünyadaki her insan her ülke bilgisayar üretebilecek eğitime,sermayeye sahip olmadığı için doğal olarak sana rakip olacak insan sayısı azalır ve senin yaptığın malın değerin artar. Ama dünyada neredeyse her ülke katma değersiz mal üretebilir, yani buğday gibi.
O buğdayı alıp ekmek yapmak mesele, çeliği alıp otomobil yapmak mesele. Ben otomobil yapıyorsam, çeliği bana satan kişiden tabi ki daha çok kazanacağım, burada ne adaletsizliği var ki? Çünkü otomobil üretebilen ülke sayısı az ve talep çok fazla, ama çeliğe olan arz-talep dengesi stabil, çünkü rekabet yüksek. Bu durumda tabi ki ben daha çok kazanacağım. Bir doktor eğitim alıp işçinin 30 saatlik emeğini sömürüyor, çünkü doktora talep yüksek ama arz eden yok, haliyle değeri artıyor.
Peki şunu da sorayım sana, sosyalist ülkelerin ekonomileri geliştikçe, etrafındaki sosyalist olmayan ülkelerden malları daha pahalı almaya mı başlayacak? Hani sömürü yok ya sizde? Mesela siz bilgisayar, otomobil, uçak, silah üretip geliştiniz, peki onlara çeliği, plastiği satanı kendinizle bir tutup aynı parayı verecek misiniz?