Afrikaya sosyalizm gelince onlar açlıktan ölmeye devam etmeyecek, gayet insani koşullarda yaşayacaklar.
Üretmeyenler keyfinden üretmiyor sanıyorsun, yada öyle söylemek işine geliyor! Türkiyede son 30 yıldır tarımsal üretim azalıyor, sence neden? Üretimi sevmediğimiz için mi? Üretim yapmayı akıl edemediğimiz için mi? Yoksa kapitalist sistemin Türkiye gibi orta gelişkinlikteki bir zayıf halkada üretimi kısıtlayacak bir işleyişe sahip olduğu için mi?
Büyük holding patronları gözlerini kar hırsı bürümüş, para için insanlığa düşman olmuş kan emicilerdir. Ömür boyu harcayarak bitiremeyecekleri parayı biriktirmek için milyarlarca insanı açlığa mahkum eden bir sistemi insanların hayatı pahasına devam ettiriyorlar. Kapitalizmde ekonomi balondur, senin de dediğin gibi, borsa spekülasyonlarıyla milyonlarca insanın emeği bir anda hiç edilebilir.
Bir zengin bir yoksulun 100 katı alışveriş yapmaz, ama boğazda yalıda 10 hizmetçi çalıştırır, hastalandığında doktoru evine gelir, çocuğunun öğretmeni evde özel ders verir, canı istediğinde aylarca tatil yapar, dünyayı gezer, nitelikli beslenme şansına sahiptir. Diğer yanda milyonlarca insan ay başında maaşının yarısını kiraya verir, gününün yarıdan fazlasını başkasına kölelik etmek için harcamak zorundadır, kendisine ayıracak zamanı olmaz. Hastalandığında tedavi olması zordur, zaman zaman ilaçlarına parası yetmez, 40-50 kişilik okullarda okutmak zorundadır çocuğunu, iyi bir eğitim almasını sağlayamaz çocuklarının. Bırak dünyayı gezmeyi, yılda 1 hafta yıllık izin alıp da memlekete gitmesi bile zordur, ne zaman bulabilir ne para.
Ülkenin en zengin %20'lik diliminin ülke kaynaklarının ne kadar aldığından haberin yok galiba, yada bilmezden geliyorsun. Dünyanın en zenginlerinin pek çok devletten daha zengin. Bu bile kapitalizmin akıldışı bir sistem olduğunun göstergesi.
"
Araştırma sonuçlarına göre; en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, bir önceki yıla göre 1,2 puan artarak yüzde 47,5'e yükseldi. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise 0,3 puan azalarak yüzde 5,9'a düştü "
https://www.dw.com/tr/11-y%C4%B1l%C4...C%C5%9Ft%C3%BC.
Ben bugün sosyalizmi savunabiliyorum, çünkü milyonlarca sosyalist bu mücadeleyi verdi geçmişte, milyonlarca insan hayatıyla bedel ödedi, benim sosyalizm savunabilmem onların sağladığı meşruiyet ve sosyalizmin tarihsel haklılığından gelen meşruiyet sayesinde. Kapitalistlerin "özgürlük" sağlamasıyla değil. Sırf sosyalist olduğu için 80 darbesinde 1.5 milyon insan işkencelerden geçirildi bu ülkede. Binlerce devrimci faşist çeteler tarafından katledildi. Öyle bedavadan bu hakkı kazanmadık yani.
Sosyalizmde insanın insanı sömürmesi yasaktır, bunu propaganda etmek de yasaktır. Tıpkı cinayet işlemek, tecavüz vb insanlık dışı suçların yasak olması gibi.
Hocam sen yoksulluğun sebebinin emek sömürüsü olduğunu sanıyorsan çok yanılıyorsun. İktisat bilmediğin buradan belli. Üretmediğin malı tüketemezsin. Bugün afrikaya sosyalizm gelince onlar açlıktan ölmeye devam edecekler çünkü bir şey ürettikleri yok.
Büyük holding sahipleri dediğin adamlar kazandıkları kadar tüketmezler ve servetleri sadece semboliktir. Şimdi Elon Musk'ın gerçekten 200 milyar dolar serveti olduğunu mu sanıyorsun? Hadi bütün hisselerini satsın da görelim ne kadar ediyor gerçek değeri, bir de bütün hissedarlar satsın hisselerini o zaman görürüz hiçbir anlamı olmadığını. Bu servet ekonomik beklentilere göre oluşmuştur, mesela tesla yıllık karının 100 katı değerdedir. Yani bir mahalle bakkalının 10 milyon liraya satılması gibi abuk subuk bir fiyattır şuan için. İnsanlar beklentiyi satın alıyorlar.
İkincisi, bir zengin, bir yoksulun 100 katı kadar market alışverişi yapmıyor o parayı tasarruf ediyor, yani sen direk para olarak bakma bu işe. Ben 5 k kazanıyorum zengin 5 milyon kazanıyor ama o beş milyonun tüketme gücü yok, ülkede o beş milyonla mal alabilecek üretim yok.
Zenginlerin kapitalizmde fakirlerden aldığı pay maksimum 1,5-2kattır. Yani gelir eşit dağıtılsa bile, bugün türkiyede asgari ücret en fazla 600 dolar eşdeğeri mal olacaktır. Bunun karşılığında hiçbir sermayenin ülkeden kaçmadığını da varsayıyorum. Yani senin sosyalist düşüncelerin, amerikalı bir işçinin iki haftalık maaşı bile etmiyor olacak yine
Bak bir de mesela sen sosyalizmi savunabiliyorsun özgürce, acaba sosyalist komunist bir ülkede liberalizmi savunabilir miydim acaba?