cagataysahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İşte sorun demek ki kapitalizm de değilmiş. Atanamayan öğretmenin intihar etmesinin sebebi ekonominin ufak olması değil mi? Neden amerikada aynı şeyleri görmüyoruz ya da avrupanın gelişmiş devletlerinde? Ayrıca Türkiye'de kapitalizmin k'si bile yoktur. Yeşilçam filmlerinde de bunu sıkça gördük, malına zam gelen fırıncıya kepenk indirmeler zarar vermeler. Hep süt veren ineğe zarar verilmiş hala da veriyorlar.

Başkalarının emeğini sömürme özgürlüğünden bahsetmişsiniz. Ben kendim risk alarak bir iş kuracağım, üstüne şirketi yöneteceğim ve benim işe aldığım kişilerle aynı parayı mı kazanacağız?

Bir de amerika konusuna gelelim, nedense dünyadaki her yoksul devlet, amerika bizi sömürüyaahh dış güçler bunlar diyerek kendi siyasetlerini sürdürebilmek için hep başka ülkeleri suçladılar. Ama kendi ülkesini dış pazara kapatmayan serbest ve rahatça ticaretin yapılabildiği kapitalist ülkelerde nedense hiçbir olay göremiyoruz. Mesela ürdüne niye bombalar yağmıyor da afganistana falan yağıyor. Bir de ABD'nin afganistandan çıkarı var diyorlar yahu New York'un bir mahallesi kadar ekonomisi olmayan afganistandan ne çıkarı olabilir allah aşkına
Yazdıklarının özeti şu hocam; Türkiyede ekonomi çok iyi, çünkü Sabancı zengin, Koç zengin...
ABD'nin Afganistan'dan ne çıkarı olabilir, öyle ya, ABD 10-15 yıl boyunca Afganistana boşuna bomba yağdırdı galiba Çok komikli şeyler yazıyorsun cidden

Türkiyenin dolar milyarderi sayısı her yıl artıyor, o zaman ekonomi şahlanıyor, yersek tabii...
Senin bir işletmen var mı? İşçi çalıştırıyor musun? Cevabın evet ise kapitalizmi savunman normal, sonuçta emek sömürüsü üzerinden karına kar katan kapitalistlerin kapitalizmi savunması onlar açısından tutarlı. Cevabın hayır ise saflığına doyma o zaman.
Patron risk alıp mı iş kuruyor? Evet, kumar oynayanlar da risk alıyor. Kimse patronu zorlamıyor risk almak için, o gözü dönmüş kar hırsı sebebiyle işletme kurup emek sömürüsü yapmak istiyor. Burada 3-5 kişilik küçük işletmelerden bahsetmiyorum, büyük işletmelerden, holdinglerden, ÇUŞ'lardan, tekellerden bahsediyorum. Kapitalizmde çalışan kazanmaz, kazananlar ise çalışmayanlardır.
Patron iş kurup risk alıyormuş, babasının hayrına alıyor sanki, töbe töbe... Diğer yanda milyonlar açlıktan ölme riski yaşıyor, haberin var mı? Ömür boyu köle gibi çalışıp hayatını yaşayamama riski alıyor, aylarca işsiz kalma riski alıyor, açlıktan ölme riski alıyor... Tabii bu riski isteyerek almıyor, liberalizmin onlara sunduğu bir özgürlük bu, ömür boyu çalışıp açlık sınırında yaşamak!
Ha tabii dizilerden bakınca ülkede herşey güllük gülistanlık, herkes malikanelerde kalıyor... Gapitalizm çooğğğ eyyi... Hee...