Ümit Özdağ Orta asya orta doğu konusunda donanımı gayet yüksek milliyetçi çizgide birisi bunun yanında emin olmamakla birlikte mhp içinde olduğu dönemde bile Nihal Atsız çizgisine yakın bir duruşu olduğunu düşünüyorum . Milliyetçi cenahta sağlam bir yol ayrımına neden olan Türk İslam sentezi ile Turancı arasında çizgisi turan düşüncesine yakındır. Babası nedeni ile devlet ile ilişkileri her daim olmuş bazılarının derin devlet diye nitelendirdiği kesim ile ilişkileri olduğu söylenmekte bu nedenle devlet içinden bilgi akışı olduğu söylenmektedir.
Ümit Özdağ belli alanlarda ciddi anlamda bilgisinden faydalanması gereken birisidir siyasi fikirleri ile zıt olsamda karşıt fikirlerin ortaya konulan yayınlarda kendisi var ise mutlaka izlerdim. Geçmişte güneydoğu meselesinde çok daha sert bir yapısı varken 15-20 yıl içerisinde bu fikirlerinde olumlu anlamda değişim olduğunu düşünüyorum
Fikirlerim nedeni ile herhangi bir ırk din mezhep temelli siyaset yapan partilere sempati duymuyorum oy vermem zafer partisinin parti programını okumadığım için partisi hakkında ön yargılı olmak istemiyorum ilerleyen süreçte sadece ümit özdağ'ın değil lider kadrosunun düşüncelerini öğrenme şansım olduğunda değerlendiririm.