Anlayamadım bir konu var. Bu kurulan sistem wordpress değil mi? Yani toplasanız 1 saat alıyor. Adamın cebinden domain hosting dışında para çıkmıyor. Güzel fiyat bence. Hatta pahalı bile sayılabilir. Şu an İzmirde sıfırdan e-ticaret scriptini 2500+kdv den yapan yerler var. Böyle güzel paralar varsa tanıtım amacı ile bende gireyim domain hosting wordpress 250 + kdv den yolumuzu bulalım. Zaten localde kuruyorsun tüm eklentileri ardından müşteri istiyor tema falan giriyorsun bitti.
Domain com 55TL natro
Hosting snet yıllık 71 TL
126 TL
Kaldı 374 lira. Bu bütçe ile beleş wordpress kuruyor arkadaş. Üstüne eklentiler temalar falan 2-3 tane demo ürün giriyor diğer ayarlar tamamen api zaten.
Gayet güzel fiyat performans sistemi olmuş. Wordpress gibi basit bir sistemi bilenin cebinden o 374 lirada çıkmaz. 126 liraya e ticaret sistemi hazır.
Doğru bir mantık değil. Sonuçta bu işi yapıp vergisini veren, geçimini sağlamak zorunda olan insanlar var.
Bazıları çok afaki konuşuyor. İşi otomasyona bağlarsan 400 TL bile fazla diyor. Teoride öyle olsa da pratikte öyle olmuyor.
Woocommerce ile e-ticaret sitesi kurduğun adam büyük ihtimalle Wordpress kullanmayı dahi bilmiyordur. Ürün nasıl eklenir, varyasyon nasıl oluşturulur, eklenti nasıl yüklenir ve ayarlanır bi haberdir. Ben kurdum oldu bitti ile olmuyor. Müşteri arıyor, whatsapp yada mailden yazıyor. Şu hata çıktı, şunu yapamadım, bunu yapamadım diyor. Eğer müşteri sayını arttırmak ve mevcut kitleyi elinde tutmak istersen mutlaka desteğini vermek zorundasın.
O zaman ideasoft, ticimax gibi şirketler de o kadar para almasın. En büyük paketi yıllık 1-2 bin TL'ye satsın piyasayı ele geçirsin. Bu işin arkasında bir destek var sonuçta. Her ne kadar bu firmaların desteği kötü de olsa, Woocommerce yada Opencartla bile daha iyi bir e-ticaret sitesi kurabilseler de çoğu kişi bu firmaları tercih ediyor. İşin özünde tamamiyle satış sonrası destek alma isteği var.
Kağıt üstünde 400'den şu kadar müşteriye satış yapsa, sene de şu kadar müşteri etse gelecek seneye şu kadar müşterisi olur diye hesap yaparsınız. Pratiğe gelince ayda 10 müşteriye satış yapamazsınız. Müşteri büyük firmalar yıllık 10 bin TL'ye yapıyor, bunlar neden 400 TL'ye yapıyor der gider ideasoft gibi firmalardan alır.
Ayrıca, diyelim ki senede 1000 müşteriniz oldu. Potansiyel olarak aylık 1000 soru demek. Hepsi en azından 1 soru sorsa ciddi bir zaman kaybı olur. İlla aylık bu kadar soru gelir demiyorum ama mutlaka haddinden fazla soru ile karşılaşırsınız. Biri gider bir şeyi değiştirmeye çalışır, siteyi bozar yedeğini yüklemek ile uğraşırsın. Bir başkası yok şuraya saat, yok şuraya menü, aman şunun rengini beğenmedim değiştirelim der onunla uğraşırsın. 400 TL verir ama 4000 TL'lik hizmet ister müşteri. Aradığında açmanı, mesaj yazdığında cevaplamanı ister. Verdiğim hizmet 400 TL, 4000 TL'lik iş mi bekliyorsun dersen şikayetçi olur. Gider şikayetvara şikayet konusu oluşturur. Sosyal medyada seni karalamaya başlar.
Onu da geç. Senelik sunucu ücreti bile o kadar olmamalı. VPS almak da çözüm değil. Sunucularının hızlı olması lazım, mutlaka günlük yada en az haftalık yedek alman lazım. Ucuz VPS alırsan müşteri sitem geç açılıyor diye şikayet eder. Sorun çözülmezse ya ücret iadesi ister yada gider başka bir sisteme geçer.
Bir işin emeği bu kadar ucuz olmamalı.