Bilmeden yorum yapmayın. Yasal olarak
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 347'ye göre eğer kiracı aynı evde 10. yılını doldurmamışsa kira sözleşmesi senelik olarak bitse dahi sözleşme tefe tüfe oranında yenilenir. Sözleşme yenilememe kararı sadece kiracı tarafından verilebilir. Ev sahibi kira bitiminden 15 gün önce yazılı bildiri yaparak sözleşme yenilemeyeceğini kiracıya bildirmelidir fakat kiracı bu süreçte sessiz kalırsa sözleşme otomatik yenilenmiş olur.
Bazı arkadaşlar "Tahliye Taahhütnamesi" varsa kiracı evden çıkarılır demiş ama genelde bunu ilk eve girerken kira sözleşmesi yanında imzalatır ev sahipleri öyle bir kağıdı alıp tahhütname olarak imzalattıysa hiçbir geçerliliği yoktur. Tahliye Taahhütnamesi noter onaylı olmalıdır.
Hocam hangi ülkede bahsettiğiniz gibi? Türkiyede öyle değilde

Çünkü sözleşme bitiminde sözleşmeyi fesh edebilecek taraf kiracıdır ev sahibi değil. Yani 1 yıllık sözleşme sonunda kiracı aksini belirtmediği sürece sözleşme otomatik olarak 10 kez yenilenmeye devam eder. Yani kiracı istemediği sürece evinizde 10 yıl boyunca oturur. Çıkartmanın bazı yolları var ama bunların hiçbiri çözüm değil. Her halukarda kiracı haklı pozisyonda. Bu yüzden ev sahibi olmak zor derler.
Aynı Türkiye'de mi yaşıyoruz bilemedim. Gidin biraz araştırın belli ki konudan hiç haberiniz yok. Asgari artışları ile TÜFE'nin dengesizliği beni bağlamıyor. O zaman yönetenler gerçek enflasyon, maaş artışları ve TÜFE arasında ki oranı doğru kuracaklar. Öyle ben kafama göre 2000 yaptım vermek istemiyorsan çık falan muz cumhuriyetinde yaşamıyoruz kimse kafasına göre artış yapamaz kafasına göre insan çıkartamaz. Bilmediğiniz konular hakkında bu kadar sivri dille konuşmayın rica ediyorum.
Alma ev ? Git paranı eve bağlama o zaman. Oldu kiracının tut kulağından at kapıya. Birde ne efesi ne tüfesi demişsiniz o zaman ö sözleşmeyi boşa yapıyoruz ?
Almayın o zaman ev. Yapacak bir şey yok bu işin sınırları böyle çizilmiş istiyorsanız yargıtaya dava açarsınız. Kiracı sonuna kadar hakkını kullanır, kullanmalı. Sırf bu sebeplerden ben ev almıyorum mesela ne başımı ağırtacağım.
Bu işin sınırları böyle çizilmiş diyerek başınızdan atamazsınız bu meseleyi. Ülkede her şey %100-150 zam yemiş ama kira artışları yasal sınırlar yüzünden %30 da kalmış böyle bir olay olabilir mi? Beni linçlemenize gerek yok ben ev alıyorum içini yaptırıyorum boş boş duruyor. Sizin gibi düşünen arkadaşlar olduğu sürece kimseye kiraya vermem. 1 tane evi satsam aylık faizinden 14 bin küsür para gelir ama ben onu evi 2000 liradan kiraya vermeliyim değil mi?
Birkaç yıl öncesine kadar bence kiracıydım, ev sahibimi hiç zor duruma sokmadım. Semt gelişti, önünden metro geçti, tramvay geçti ev fiyatları ve kiralar uçtu. Aynı binada iki daire 5000-6000 den kiracı alınca, sözleşme bitiminde ev sahibim ne kadar yapalım abi biliyorsun durumları dedi. 5500 yaparsak seni kurtarır mı diye sorunca yok abi kaç yıldır oturuyorsun 4000 yapalım dedi.
Siz ev sahibini düşünmüyorsanız o sizi neden düşünsün?
Yasalara göre kira artışı isteyen arkadaşlar, lütfen gidip açıklanan enflasyon rakamları ile marketten ürün almaya çalışın araba falan almaya çalışın. Özellikle bu fiyata satamayacaklarını çünkü açıklanan enflasyon rakamının bunu imkansız kıldığını söyleyin. O yağa 150 lira değil 90 lira vermeniz gidin alın, yasayı önlerine koyun.