Ne efe tüfesi sözleşme bitmiş, ben 2000 istiyorum derse arkadaşınız uygun görmüyorsa çıkacak evden bitti. Kiracılardaki mantığı anlayamadım ben, sözleşme bitiyorsa ev sahibi 2000 istiyorsa çıkacak kardeşim evden. Sözleşme bu bitmiş. Ev sahibi sözleşmeyi yenilemezse evde mi oturacak? Asgari ücrete %100 e yakın zam gelmiş kiraya %30 mu gelecekti? 1 yıllık sözleşme yapmanın mantığı nedir o zaman?
Bilmeden yorum yapmayın. Yasal olarak
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 347'ye göre eğer kiracı aynı evde 10. yılını doldurmamışsa kira sözleşmesi senelik olarak bitse dahi sözleşme tefe tüfe oranında yenilenir. Sözleşme yenilememe kararı sadece kiracı tarafından verilebilir. Ev sahibi kira bitiminden 15 gün önce yazılı bildiri yaparak sözleşme yenilemeyeceğini kiracıya bildirmelidir fakat kiracı bu süreçte sessiz kalırsa sözleşme otomatik yenilenmiş olur.
Bazı arkadaşlar "
Tahliye Taahhütnamesi" varsa kiracı evden çıkarılır demiş ama genelde bunu ilk eve girerken kira sözleşmesi yanında imzalatır ev sahipleri öyle bir kağıdı alıp tahhütname olarak imzalattıysa hiçbir geçerliliği yoktur.
Tahliye Taahhütnamesi noter onaylı olmalıdır.